ISCURILI NAFTA I MAZUT

Ekološki incident kod Rijeke: 'Država na ovo mora reagirati, moglo bi biti i ljudskih žrtava'

Mještani su bijesni zbog učestalosti incidenata, a ovaj je jedan od većih u posljednjih nekoliko desetljeća
 Marko Gracin/Novi list / CROPIX

Prizori u lučici u Urinju, ribarskom naselju pokraj Rijeke koje je imalo tu sreću da prije pola stoljeća udomi Ininu rafineriju, jučer poslijepodne su izgled ali kataklizmično. More ispred plažice pretvorilo se u gustu crnu juhu, čijom su površinom plivali ogromni tamponi potpuno natopljeni crnom tekućinom. Uz puno muke zbog snažnog juga, kiše i hladnoće, iz mora su ih izvlačili radnici Dezinsekcije u kabanicama umrljanim naftom od glave do pete. Na plaži su stajale kante, također prljave od nafte, a na lukobranu radnike su čekali novi, još bijeli tamponi od specijalnog materijala koji upija ulja. Oni će također uskoro zaplivati u juhi i promijeniti boju, a na pitanje koliko će ih trebati da se stanje dovede u red, jučer se nije mogao dobiti odgovor jer ga nitko nije znao.

Skeptični mještani

Zbog lošeg vremena, brodovi Dezinsekcije, koji su relativno uspješan posao obavljali s branama, tijekom jutra morali su se povući jer se nisu mogli približavati obali. Sanacija nafte koja je zamijećena u četvrtak poslijepodne, kada je gusta i ljepljiva crna tekućina onečistila kompletan obalni pojas od Rafinerije do lučice Podurinj, proširivši se i na otvoreno more, tako ni nakon 24 sata još nije bila završena. U Ini procjenjuju da se radi o 100-tinjak četvornih metara tekućine na površini mora, no mještani su skeptični. Zoran Vranić, lokalni ribar, kaže da se crne mrlje mogu vidjeti na otvorenom moru na cijelom potezu od Bakra do riječke luke, samo je pitanje kada će ih morske struje dovesti do obale

- Ovo nije od jučer, već 20 dana vadim crne mreže, jedva ih dižem, a nema ni jedne ribe. Stotinjak metara od punte, na 20-22 metra dubine, može se vidjeti crni vir. Znači da curi iz cijevi ispod mora - tvrdi Vranić.

Sanacija curenja

Da je do incidenta došlo ispod mora, potvrdio je direktor Rafinerije Urinj Erkki Tapio Ranta iz Finske, koji je jučer također bio u lučici te se ispričao zbog onečišćenja i rekao da će učiniti sve da se sanira curenje nafte.

- Imali smo problema u Rafineriji i određena količina hidrokarbonata je ispuštena iz sistema u cjevovod ispod mora - izjavio je direktor Rafinerije. Na pitanje o kolikoj se točno količini crne tekućine radi, E. T. Ranta nije mogao odgovoriti jer bi se radilo o spekulacijama te je najavio priopćenje u kojem će Ina sve objasniti.

Česti incidenti

Načelnica općine Kostrena Mirela Marunić kaže, pak, da se radi o jednom od najvećih incidenata u posljednjih nekoliko desetljeća, no da je puno veći problem što se ovakvi incidenti posljednjih godina događaju učestalo.

- Ovo nadilazi razinu jedinice lokalne samouprave i država bi morala reagirati. Problem je što je Rafinerija na izmaku snaga, praktički mrtva, a događaju se samo incidenti, i to sve češće. Najviše strahujemo da u nekom od sljedećih incidenata ne bude ljudskih žrtava - rekla je M. Marunić.

U urinjskoj lučici jučer je bilo vrlo živahno. Uz radnike Dezinsekcije i ogorčene stanovnike, ujutro su na izvid došli policija i DORH. Stigla je i Ksenija Matošović iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, kao osobna izaslanica ministra Slavena Dobrovića.

Potrebna modernizacija

- Došla sam izvidjeti situaciju na terenu. Naši inspektori su ovdje otkako su zaprimili prijavu. Upravo se radi zapisnik i pokušava se odrediti odakle je krenulo onečišćenje - rekla je.

Stanovnici Urinja i Kostrene bijesni su zbog učestalosti incidenata u Rafineriji koji se kreću u rasponu od gustog crnog dima, kao u studenome prošle godine, do curenja nafte, poput ovog, a sve to događa se u iščekivanju prijeko potrebne modernizacije Ininih postrojenja koja se stalno odgađa.

Situaciju je došao izvidjeti i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je tražio odgovore od direktora Rafinerije. Komadina kaže da se cijena sanacije ovakvih incidenata, ovisno o rasponu, kreće od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna kuna. Na pitanje tko će to platiti, župan je odgovorio: “Onaj za koga se utvrdi da je kriv”.

- No, na kraju to obično padne na Županiju - ironično je zaključio Komadina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48