ALARMANTNI PODACI

EGZODUS MLADIH SPECIJALISTA: ODLAZI VIŠE OD 1000 LIJEČNIKA! Kvaliteta naše zdravstvene skrbi nepovratno se urušava

 Tom Dubravec / EPH

Hrvatska liječnička komora traži od Vlade Republike Hrvatske da žurno počne s rješavanjem višegodišnjeg problema odlaska liječnika iz Hrvatske te da definira konkretne mjere za poboljšanje statusa liječnika kojima bi se zaustavilo njihovo napuštanje hrvatskog zdravstvenog sustava.

U četiri godine broj liječnika specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15 posto, pokazuju podaci Hrvatske liječničke komore. Naime, 2011. godine u bolničkom sustavu bilo je 7007 liječnika specijalista, dok ih je 1. travnja 2015. bilo 6019, što je 988 liječnika manje u četiri godine, piše Glas Slavonije .

Alarmantni su podaci kako je u zadnje dvije godine više od tisuću liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob za 17 godina manja od prosječne dobi specijalista u sustavu (35 godina: 52 godine).

“Nama iz sustava odlaze mladi, sposobni liječnici koji su uvjereni u svoje znanje i sposobnosti i koji su spremni mukotrpno i predano raditi. Odlazi nam perspektiva sustava”, upozorava dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

“Prošla zdravstvena administracija nije se ni na koji način aktivno angažirala na rješavanju ovog gorućeg problema, umjesto toga mahala je praznim obećanjima. Kvalitetno zdravstvo ne samo da je primarni nacionalni interes, nego je i osnovni interes svakog našeg građanina. Liječnike se u sustavu hrvatskog zdravstva može zadržati samo stimulacijom, a ne represijom. Tražimo od Vlade da djeluje odmah i bez odgode krene rješavati ovaj višegodišnji gorući problem hrvatskog zdravstva. Od Vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku donese Akcijski plan s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u Hrvatskoj, odnosno očekujemo djelotvorna rješenja i očekujemo ih odmah. Obećanja koja bi se trebala početi ostvarivati u razdoblju od dvije ili četiri godine, nisu rješenje ovog problema i nisu prihvatljiva”, istaknuo je predsjednik dr. Goluža.

Iz HLK podsjećaju da hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2500 bolničkih specijalista da bi dosegnuli prosječan broj liječnika na 1000 stanovnika, kao što je u zemljama članicama Europske unije, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom, piše Glas Slavonije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:59