BALKANKAN

Economist: Srbija dokazala da je regionalni nasilnik

Srpski je predsjednik Tadić na Brdu kod Kranja dobio bitku, ali je na dobrom putu da izgubi rat, tvrdi britanski tjednik
 Davor Pongračić/CROPIX

LONDON - Nedolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića na konferenciju o zapadnom Balkanu, koja je prošlog vikenda održana na Brdu kod Kranja, još jednom je Srbiju na međunarodnom planu predstavio kao neposlušnog regionalnog nasilnika, piše britanski Economist.

Za srpskog predsjednika problem je bio visok profil summita u Sloveniji. Da je došao na konferenciju, Srbi kod kuće, ističe britanski tjednik, vidjeli bi da sjedi za "malim stolom" s kosovskim premijerom Hashimom Thachijem, što bi značilo da su jednaki. Zbog toga je Tadić odlučio izbjeći sastanak kod Kranja.

Uz pomoć moćnih država poput Rusije i Kine te, unutar EU-a, Španjolske, Srbija se svim silama bori protiv toga da nezavisnost Kosova postane diplomatska činjenica. Međutim, piše Economist, Tadić je na Brdu kod Kranja dobio bitku, ali je na dobrom putu da izgubi rat.

Istodobno, Slovenija, kao organizator sastanaka, Beogradu bi se mogla osvetiti usporavanjem procesa integracije Srbije u EU.

U lipnju će se održati summit EU o Balkanu u Sarajevu, a službeni Bruxelles već je počeo pritisak na države regije da poboljšaju svoje odnose. Ako Srbija i dalje ostane tvrdoglava, posljedice za nju mogle bi biti teške. Već je odavno izgubila Kosovo, a mogla bi, navodi Economist, izgubiti i članstvo u Europskoj Uniji.

Srbija jedina nije dobila hrvatski prijevod pravne stečevine EU

Srbija je, zbog nesudjelovanja na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, jedina zemlja regije koja od Hrvatske nije dobila prijevod pravne stečevine Europske Unije na hrvatskome, a dokumentacija će joj najvjerojatnije biti ustupljena u svibnju ili lipnju na regionalnom skupu u Sarajevu, prenosi danas beogradski tisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49