POSTIZBORNA DOGAĐANJA

Economist: HDZ gubi izbore, a Jadranku Kosor će na čelu stranke zamijeniti Karamarko

 Damjan Tadić / CROPIX

Nevjerojatnih desetak dana u Hrvatskoj. Raspušten je parlament, predsjednik Ivo Josipović raspisao je izbore za 4. prosinca. Pokrenuta je istraga protiv vladajućeg HDZ-a zbog korupcije te je počelo suđenje bivšem premijeru i čelniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Također, uhićen je prvi hrvatski ministar policije zbog sudjelovanja u ubojstvima 1945. godine, piše ugledni časopis Economist.

U lipnju je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za članstvo u EU. Hrvatska se modernizirala i uvela reforme kako bi se približila standardima Unije. Jedno od najvažnijh stavki bilo je neovisno i snažno pravosuđe.

U početku su tek rijetki vjerovali da bi se ljudi iz političkog vrha mogli naći pod istragom zbog korupcije, a kamoli da bi im se moglo suditi. Stoga su mnogi bili šokirani kada je bivši premijer Ivo Sanader optužen a zatim i uhićen u Austriji u prosincu 2010.

Ironija cijelog slučaja je što je upravo Sanader bio taj koji je modernizirao HDZ i usmjerio ga prema članstvu u Uniji. Njegova nasljednica Jadranka Kosor otvorila je put istragama protiv Sanadera i drugih visokih dužnosnika. Vjetar je sada promijenio smjer i puše joj u lice. Pokrenuta je istraga protiv HDZ-a.

Cijela bura oko HDZ-a odlična je vijest za Kukuriku koaliciju, koja bi, prema posljednjim istraživanjima, trebala pobijediti na izborima.

Neki analitičari u regiji povezuju uhićenje Boljkovca s reputacijom HDZ-a i izborima, pogotovo u svjetlu suđenja Sanaderu, piše Economist. Još dvojica 90-godišnjaka su pod istragom zbog sličnih zločina, Josip Manolić i Rade Bulat.

Ugledni časopis iznosi tezu kako uhićenje Boljkovca nije isključivo predizborna taktika HDZ-a, već učvršćivanje pozicije Tomislava Karamarka poslije izbora. Spomenutu trojicu upravo je ministar policije prozivao u medijima za počinjenje ratnih zločina.

Čini se da je poraz HDZ-a na izborima neizbježan, kao i smjena Jadranke Kosor s čela stranke. Karamarko će poslije izbora biti u odličnoj poziciji da preuzme vodstvo HDZ-a.

Sa skalpovima nekolicine bivših komunista, bez obzira na njihovu dob, porast će mu popularnost među tvrdim nacionalistima, koji su se osjećali zanemareni za vladavine Jadranke Kosor, uaključuje Economist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:49