POZADINA VOJNE AKCIJE

DVOSTRUKA LINIJA ZAPOVJEDANJA Rojs: 'Šušak je Gotovini izdavao naredbe mimo Glavnog stožera'

Glavni stožer nije znao za akciju Zima 94 jer su nas optuživali da vodimo privatni rat, navodi Rojs u intervjuu Hrvatskom tjedniku

Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general Hrvatske vojske, optužio je u intervjuu za Hrvatski tjednik pripadnike Glavnog stožera HV-a da su pokušali spriječiti operaciju Oluja.

U podužem razgovoru Ćesić Rojs - koji je prije rata bio vozač autobusa - iznio je podatak prema kojem je na sastanku u Washingtonu u studenom 1994. William Perry, tadašnji američki ministar obrane, rekao Gojku Šušku kako će SAD priznati SAO Krajinu jer smatraju da Hrvatska nije vojno sposobna osloboditi okupirane dijelove države.

Šušak je, tvrdi Rojs, ipak uvjerio Perryja da to nije točno i u dogovoru s predsjednikom Franjom Tuđmanom zapovjedili su generalu Anti Gotovini da pripremi planove napada na tzv. Krajinu.

Gotovina je oko sebe okupio najbliže suradnike, a to su bili Rojs, Rahim Ademi, Ivan Korade, Damir Krstičević, Milenko Filipović, Jozo Miličević i Željko Glasnović.

Ali navodno su se vojnim operacijama protivili u Glavnom stožeru, tvrdi Ljubo Ćesić Rojs, koji je za sabotažu optužio bivše oficire JNA koji su prešli u HV.

Posebno žestoko je napao generale Antona Tusa, Martina Špegelja i Petra Stipetića optuživši ih za gubitak Vukovara i Bosanske Posavine. Oni su Gotovininu ekipu optuživali da vodi svoj privatni rat i tvrdili da treba izbjegavati sukob zbog toga što su srpske snage prejake.

Na pitanje zašto je akcija Zima 94 krenula mimo znanja Glavnog stožera HV-a, Rojs odgovara: “Pa, Glavni stožer nije znao jer su nas optuživali da vodimo neki privatni rat”.

Najkontroverzniji dio Ćesićeva intervjua onaj je u kojem tvrdi da je netko iz Glavnog stožera srpskoj strani javio da za tri dana počinje operacija Oluja.

Potom u prilično zbrčkanom nastavku tvrdi kako je to doznao Tuđman (ne kaže na koji način ili od koga) pa je Hrvatska vojska krenula već idućeg dana i iznenadila neprijatelje.

“Svima je poznato da smo u Slunju, kad smo ga oslobodili, pronašli sve naše zapovijedi, sve nacrtane karte”, tvrdi Rojs dodajući kako im je zarobljeni srpski vojnik iz Bosanskog Grahova priznao da su znali kada će krenuti hrvatske postrojbe. Navodno je to bio razlog zbog kojega su propali prvi napadi na Grahovo, tako da su se u akciju morali uključiti i pripadnici specijalne policije.

Pitanje je koliko su vjerodostojne Ćesićeve tvrdnje jer kao argument protiv ekipe koju naziva jugooficirima obično koristi izraze “svi znaju” i “poznato je”.

‘Opraštam progon Brkiću i Karamarku’

Rojs nije napao samo Tusa i Stipetića kao ideološke protivnike već i Karamarka i Vasu Brkića, predvodnike današnjeg HDZ-a. “Specijalce je na nas slao Sanader, a ministar unutarnjih poslova tada je bio Tomislav Karamarko, tu je bio i Milijan Brkić. Ali ja sam im oprostio”, ispričao je Rojs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:28