PAPIRI IZ BRUXELLESA

Dvojbe više nema: Prvo izbori u Hrvatskoj, a onda potpis na Ugovor o ulasku u EU

Tekst hrvatskog pristupnog ugovora u engleskoj verziji prihvaćen je u Bruxellesu
 Ranko Šuvar/CROPIX

Tekst hrvatskog pristupnog ugovora u engleskoj verziji, na oko 350 stranica, prihvaćen je na sastanku stalnih predstavnika država članica (COREPER) danas u Bruxellesu i poljski će ga premijer Donald Tusk osobno u subotu uručiti hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor.

Time je nakon gotovo dvije godine dovršen posao pisanja tog dokumenta, a sada slijedi daljnja procedura unutar EU institucija i u Hrvatskoj koja će rezultirati potpisivanjem Ugovora u prosincu ove godine i punopravnim članstvom Hrvatske 1. srpnja 2013. U samom tekstu Ugovora spominje se i datum pristupanja, naravno računajući na to da će do tada biti dovršena i procedura ratifikacije u svim državama članicama i u Hrvatskoj.

Razriješena dvojba

Prema izvoru iz poljskog Predsjedništva EU, razriješena je još jedna velika dvojba koja je postojala u diplomatskim krugovima u Bruxellesu i Zagrebu. Sada je definitivno jasno da se taj povijesni dokument neće potpisati prije održavanja hrvatskih izbora. Poljsko Predsjedništvo EU već je uputilo u proceduru tekst Ugovora o kojem će mišljenje trebati dati Europska komisija, a pristanak i Europski parlament.

Europski je parlament već zakazao plenarnu sjednicu 1. prosinca na kojoj će se usvojiti zakonodavna rezolucija o davanju pristanka. Kako je prije potpisivanja, a nakon davanja pristanka Parlamenta nužno da i Vijeće EU na ministarskoj razini usvoji odluku, nemoguće je da se potpisivanje održi prije izbora.

Novinarima je danas u Bruxellesu izvor poljskog Predsjedništva potvrdio da je najraniji datum kada bi Vijeće EU moglo usvojiti odluku 5. prosinca ( dan nakon hrvatskih izbora) na sastanku Vijeća općih poslova (GAC). Neki diplomati u EU sretni su što se ipak izbjegla mogućnost, koja se spominjala kao opcija za koju lobiraju Poljaci, da se Ugovor potpiše 2. prosinca u Varšavi, zadnjeg dana predizborne kampanje u Hrvatskoj, jer bi se to moglo smatrati uplitanjem EU u kampanju.

Dovršavanje prijevoda

Isti izvori kažu da će se Ugovor potpisati tijekom prosinca, ali zasad ne mogu reći ni datum niti mjesto potpisivanja. U nastavku procedure predstoji formalno dovršavanje prijevoda na sve jezike i prihvaćanje potrebnih odluka, ali više nema političkih prepreka, osim pri ratifikaciji u državama članicama. Hrvatska će, napominju u EU, i dalje morati imati na umu da će nadzor o ispunjavanju obveza biti na snazi sve do punopravnog članstva, posebno na području reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i procesuiranja ratnih zločina.

U Hrvatskoj se otvorila i rasprava o tome tko u ime nje potpisuje Ugovor. Ugovor formalno sklapaju šefovi država (kraljevi ili predsjednici). Oni daju punomoć za potpisivanje. Potpis se stavlja u ime šefa države. Tako, recimo, na mjestu gdje su ugovor potpisali predsjednik, premijer, ministar vanjskih poslova i glavni pregovarač Češke stoji: “za predsjednika Češke Republike”.

Uobičajena praksa

U većini sučajeva su potpis na ugovor stavili zajedno sami predsjednici, kao i premijeri, ministri vanjskih poslova i glavni pregovarači (Slovenija, Slovačka, Češka, Latvija, Rumunjska i Bugarska). No, bilo je slučajeva gdje su ugovor potpisali samo premijeri (Poljska, Malta, Mađarska i Litva), ali i gdje su potpisali samo predsjednici država i ministri vanjskih bez premijera (Estonija i Cipar).

Tko će sve staviti potpis na Ugovor

Ako bi slijedila dosadašnja praksa EU i zakoni, Ugovor o pristupanju EU potpisali bi sam predsjednik Ivo Josipović te kao njegovi opunomopćenici premijerka Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. Ovakav scenarij očekuju i u EU. Predsjednik može odlučiti da on osobno ne potpiše nego da to učine, ponovno kao njegovi opunomoćenici, premijerka i drugi članovi Vlade.

Ali moguće bi bilo, formalno, da predsjednica Vlade uopće ne potpiše Ugovor nego da to učine predsjednik Republike, ministar vanjskih poslova i glavni pregovarač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:53