POTVRDIO SIMULACIJE

DVIJE OPCIJE MINISTRA FINANCIJA Ukidanje najviše stope poreza na dohodak ili dizanje limita za oporezivanje na 2.600 kn

 Sandra Šimunovic / CROPIX

ZAGREB - Ministar finacija Boris Lalovac izjavio je u srijedu navečer da se vezano uz ukidanje porezne stope na dohodak od 40 posto izrađuju razne simulacije kako bi se vidio učinak.

Razmatramo dvije opcije i kakve bi to učinke imalo za gospodarstvo. U opciji koja se odnosi na ukidanje porezne stope od 40 posto ukupno je obuhvaćeno 150 tisuća radnika, a u drugoj se opciji razmatra mogućnost da se socijalno ugroženim građanima koji su siromašniji podigne granica za oporezivanje sa sadašnjih 2.200 kuna na 2.600, rekao je ministar Lalovac u središnjem Dnevniku HTV-a.

Objasnio je da se ukidanje stope od 40 posto odnosi na radnike kojih je najviše u prerađivačkoj industriji, industriji visoke tehnologije, a također se radi i o velikom broju liječnika, sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Prema našim izračunima ukupan učinak ukidanja te stope bio bi oko dvije milijarde kuna. No, dodao je, uz to se javlja i drugi učinak vezan za potrošnju, poticaj gospodarstva i konačno učinak ostajanja liječnika, sveučilišnih profesora i znanstvenika u Hrvatskoj.

U zadnje vrijeme mnogi naši liječnici odlaze u inozemstvo na bolje plaćene poslove i ne bi htjeli da nam u Hrvatsku jednog dana umjesto njih dolaze raditi liječnici iz Rumunjske i Bugarske i to samo zato što Hrvatska nije bila porezno stimulatvna, rekao je Lalovac.

Skloniji sam opciji koja daje jači i snažniji efekt. Svakako trebamo razmišljati o najugroženijim građanima i na koji ih način pomaknuti iz nižih u više dohotke, a to se može raditi promjenama u ekonomiji, rekao je dodajući da se zbog slabijeg punjenja proračuna od PDV-a za dvije milijarde kuna za sada ne priprema rebalans.

Za sada ne pripremamo rebalans proračuna, nakon svih analiza i simulacija koje radimo vidjet ćemo kakav je učinak i onda donijeti konačnu odluku. Potpuno iz temelja mijenjamo filozofiju punjenja proračuna, a da bi se ostvario i dio vezan za porez na dohodak. I to može biti poticaj za proračunsko punjenje, ocijenio je dodajući da Ministarstvo želi poticati poduzetnike i što se proračuna tiče, Ministarstvo ne želi biti samo računovođa.

Naveo je da je u Bruxellesu iz kojega se u srijedu vratio iznio primjedbu na preporuku Europske komisije da se u mirovnu odlazi sa 67 godina. To je bila i jedina naša primjedba, nismo pristali na to i imamo godinu dana da o tome još raspravljamo, naveo je ministar Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34