KRIZA U BIH

Dva HDZ-a BiH poručuju: Visoki predstavnik legalizira državni udar i uvodi izvanredno stanje

Ustavni sud F BiH treba se očitovati o zahtjevima za ocjenu ustavnosti izbora novih vlasti Federacije BiH koje je SDP BiH formirao bez dva HDZ-a i trećine hrvatskih zastupnika

ZAGREB - Ustavni sud Federacije BiH sutra bi trebao donijeti odluku je li dopustiva majorizacija Hrvata formiranjem vlasti bez predstavnika stranaka za koje je glasao najveći dio hrvatskog biračkog tijela.

Privremena suspenzija

Ustavni sud Federacije BiH najavio je da će sutra iza 15 sati pismeno objaviti svoju odluku. Najava Ustavnog suda stigla je nakon što se Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) upleo u krizu nastalu nakon fomiranja vlasti bez oba HDZ-a. Odlukom objavljenom jučer ujutro OHR je suspendirao odluku Centralne izborne komisije koja je u četvrtak poništila izbor novih čelnika Federacije BiH. Odluka CIK-a privremeno je suspendirana do odluke Ustavnog suda Federacije BiH, priopćeno je iz OHR-a.

Ustavni sud treba se očitovati o zahtjevima za ocjenu ustavnosti izbora novih vlasti Federacije BiH, koje je SDP BiH formirao bez dva HDZ-a i zakonske trećine hrvatskih zastupnika u Domu naroda.

Čelnicima dvaju HDZ-a za pravo je dala Centralna izborna komisija, no njihove odluke suspendirao je OHR jer je do očitovanja Ustavnog suda “imperativ da se očuva stabilnost i funkcioniranje institucija, pruži pravna sigurnost i osigura neometano funkcioniranje organa vlasti”, stoji u odluci.

Poštivanje odluka vlade

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice odluku je donio nakon konzultacije s veleposlanicima zemalja EU, SAD-a, Rusije i Turske, odnosno OHR-u nadređenim Vijećem za provedbu mira.

Iz OHR-a je pojašnjeno da njihova odluka znači da je SDP-ova vlada trenutačno legalna te da je obaveza svih sadašnjih i bivših dužnosnika, stranaka i državnih službenika da poštuju odluke i akte te vlade.

OHR je time reagirao na najave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i drugih da HDZ i hrvatski dužnosnici od općina naviše neće poštivati odluke te vlade. U zajedničkom priopćenju HDZ BiH, HDZ 1990 i manje hrvatske stranke ocjenjuju da OHR svojom odlukom ruši ustavni poredak i uvodi izvanredno stanje u BiH, legalizira državni udar i nastavlja politički etnocid nad Hrvatima u BiH.

Kraj vijećanja

OHR je pozvao sve da mirno sačekaju okončanje vijećanja Ustavnog suda F BiH. Odluke tog suda morat će se poštovati, poručili su iz OHR-a.

Članovi koalicije okupljene oko SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije već ranije su najavili da će poštivati odluku Ustavnog suda, ali ne i odluku izborne komisije zato što je smatraju prohadezeovskom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:35