KARIJERA

Đurđa Adlešič: Nikad nisam rekla da ću 1. 8. otići iz Vlade

Đurđa Adlešič ne želi govoriti o svojim političkim planovima jer se, kaže, tako dogovorila s premijerkom Kosor
Zagreb, 020709.Vlada Markov trg.Redovita sjednica vlade.Na slici: Jadranka Kosor i Djurdja Adlesic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Đurđa Adlešič ostala je u Vladi. Donedavno je tvrdila da je u njoj još samo privremeno, do početka kolovoza, no taj je rok prošao, a ona je i dalje potpredsjednica Vlade. Igrokaz se nastavlja.

Na pitanje što je odlučila, u telefonskom je razgovoru odgovorila:

- Ne mogu govoriti ništa o svojim planovima i odlukama jer sam se s premijerkom dogovorila da ćemo tijekom ovoga mjeseca, kad se vratimo s godišnjeg odmora i završimo tekuće poslove, objaviti definitivnu odluku.

Članovi Vlade dobili su od premijerke dozvolu za jednotjedni godišnji odmor, koji potpredsjednica Đurđa Adešič provodi sa svojom obitelji u Novom Vinodolskom. Na posao se vraćaju već idućeg ponedjeljka, 16. kolovoza.

Sporan 1. kolovoza

Na pitanje zar nije bilo dogovoreno da ostaje u Vladi do 1. kolovoza, Adlešič kaže da taj datum nikada nitko nije izrijekom spomenuo. Jadranka Kosor je, doduše, rekla kako je dogovoreno da Adlešič ostane u Vladi do početka kolovoza, što su novinari protumačili kao da bi 1. kolovoza Đurđa Adlešič trebala biti razriješena s mjesta u Vladi.

Prvo je HSLS objavio da izlazi iz Vlade, potom je Adlešič dala ostavku na mjesto u Vladi, a dva dana poslije izašla je iz HSLS-a. Nakon premišljanja i predomišljanja. Sada nije htjela reći o čemu dalje premišlja: uvijek se može vratiti u Sabor, a vjerojatno bi mogla dobiti mjesto veleposlanice nakon što je mjesto u Uredu predsjednika otpalo jer Josipovićev proračun nije dostatan za još jedno savjetničko mjesto.

Razrješenje premijerke

Otišla je iz HSLS-a nekoliko sati nakon što joj je Darinko Kosor poslao pisani zahtjev da poštuje odluke stranke i da do sutradan mora dobiti razrješenje od premijerke i aktivirati saborski mandat.

Nagla odluka

- Vidim da je ostalo nedovoljno jasno zašto sam uopće izašla iz stranke. Nakon što je iz HSLS-a isključen Antun Korušec, moj nasljednik na čelu Bjelovara i zamjenik u Saboru, bilo je potpuno jasno da ja ne mogu ostati u stranci. Također, bjelovarski HSLS se izjasnio protiv izlaska iz koalicije. To je moja izborna baza, a ja sa, morala sam poštovati njihovu volju - objasnila je za Jutarnji list Đurđa Adlešič.

Ističe da joj je to bila najteža politička odluka u životu, utoliko teža što, kako kaže, nije sklona naglim odlukama.

Prvo je napustila Vladu, a zatim je otišla i iz HSLS-a

Đurđa Adlešič je pisanu ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti podnijela 12. srpnja, nakon što je HSLS dva dana prije, 10. srpnja, odlukom Središnjeg vijeća stranke izašao iz Vlade. Kao predsjednica Središnjeg vijeća potpisala je odluku o izlasku iz vladajuće koalicije. Dva dana poslije potpisala je još jednu ostavku: bivša predsjednica HSLS-a 15. srpnja pismeno je zatražila ispisivanje iz članstva stranke. Prije toga danima je trajala neizvjesnost: ostaje u stranci ili odlazi, ostaje u Vladi, ne, daje ostavku, ipak odlazi... Samo par sati prije nego što je izašla iz HSLS-a tvrdila je: “Ostajem u stranci”.

To nije istina, rekla je jučer: toga dana uoči ostavke, ističe, nije davala izjave novinarima. Točno je da je potpisala odluku Središnjeg vijeća HSLS-a o izlasku iz koalicije, potvrđuje, ali ističe da je kao predsjednica Središnjeg vijeća dužna potpisati svaku odluku tog tijela. - Kod glasanja o odluci bila sam suzdržana - ponavlja. ( Snježana Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52