SMANJENJE PRETPLATE

Duka: Ovo je nokaut pretvaranju HRT-a u javni servis! Brešan: HRT nema veze s javnim servisom

Osuđuje se odluka Vlade da smanji RTV pristojbu
 Bruno Konjević/CROPIX

Audiovizualna zajednica najoštrije osuđuje odluku Vlade da smanji RTV pristojbu i poručuje da je to posljednji korak u degradaciji HRT-a kao javnog servisa

Povlačenje prijedloga o smanjenu RTV pristojbe, razgovor s premijerkom Kosor i, konačno, razgovor s ravnateljstvom HRT-a o tome kako će ta televizija postati javni servis, i u kojem će se omjeru iz pretplate financirati dramski, obrazovni, znanstveni i glazbeni program - to su tri zaključka s oznakom “žurno” poslana s jučer održane tiskovne konferencije u kinu Tuškanac. Poslali su je audiovizualni cehovi, ukupno osam organizacija koje u Hrvatskoj okupljaju producente, glumce, redatelje i filmaše, jer smatraju da posljednja odluka Vlade o smanjenju TV pretplate s 80 na 60 kuna onemogućuje restrukturiranje HRT-a i podilazi komercijalizaciji javne ustanove. A to je samo povod nezadovoljstvu cjelokupnim programom javne televizije, kao i svim zakonima koji reguliraju njen rad i rad komercijalnih televizija u Hrvatskoj.

- Proteklih nekoliko dana, otkako je Vlada najavila ovu odluku o smanjenju RTV pristojbe, slušam kako će program HRT-a sada biti negledljiv, kao da on nije takav već godinama. Slušam kako će se reducirati obrazovni program, a njega ionako nema. Čuo sam i da od sada HRT neće moći financirati programe poput Svjetskog prvenstva u nogometu, kao da se takav program uopće treba financirati kroz pretplatu! To pokazuje samo kako s pojmom javnog servisa na HRT-u nemaju nikakve veze - rekao je redatelj Vinko Brešan.

Predsjednik HND-a, Zdenko Duka, smatra da je to populistički nokaut svim dosadašnjim naporima da se HRT pretvori u javni servis, jer je pretpostavka da će sa smanjenjem sredstava od pretplate nastradati upravo javni sadržaji na HRT-u.

Paolo Sfeci, dopredsjednik Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), otišao je i korak dalje. - Vlada je zbog nečega odlučila kazniti HRT, a znamo i zbog čega. To je Informativni program HRT-a, kojeg ovim potezom žele staviti pod kontrolu - rekao je Sfeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:48