NEZADOVOLJNI RADNICI

DUGUJU IM TRI PLAĆE Štrajk u Bizovačkim toplicama, pacijentima hrana stiže iz KBC-a Osijek

Otvaranjem stečaja većina od trenutno 105 zaposlenih u ovoj tvrtki vjerojatno će se naći na ulici
 Emica Elvedji / CROPIX

BIZOVAC - Nakon što im nije ispunjen zahtjev za isplatu barem jedne plaće, od tri koje im se duguju, radnici Bizovačkih toplica u utorak su stupili u štrajk do ispunjenja zahtjeva. No, on će trajati samo do četvrtka, jer je za taj dan na Trgovačkom sudu u Osijeku najavljeno otvaranje stečaja nad ovom tvrtkom čiji se dug popeo na iznos od preko 150 milijuna kuna.

- Nevjerojatno je da se odluka o stečaju donese istoga dana kada smo mi stupili u štrajk, ali mi tu više ništa ne možemo. Čekati više nismo mogli - rekao je predstavnik radnika u NO-u Josip Tonković.

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Otvaranjem stečaja većina od trenutno 105 zaposlenih u ovoj tvrtki vjerojatno će se naći na ulici. Štrajk koji je počeo u utorak stvorio je probleme za 93 pacijenta koji se nalaze na rehabilitaciji u lječilištu Bizovačkih toplica, koje djeluje kao zaseban pravni subjekt. Pacijentima je,naime, uslijed štrajka uskraćena usluga prehrane u Bizovačkim toplicama, no uprava je taj problem riješila u suradnji s KBC-om Osijek odakle će do četvrtka i otvaranja stečaja pacijentima stizati hrana.

Direktor Toplica Zoran Horvat, koji je na funkciju došao u prosincu prošle godine kaže da je u međuvremenu uspio smanjiti troškove i povećati prihode, no to nije bilo dovoljno, jer se ostali bez novca od HZZO-a, koji je početkom godine raskinuo ugovor s Bizovačkim toplicama.

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Taj bi se ugovor sada trebao obnoviti, no još uvijek nije sve definirano, ali i kada bude stečaj je neizbježan. Većina pak komercijalnih gostiju Bizovačkih toplica, kojih je u ponedjeljak bilo 30-tak, odlučila je napustiti Toplice. Radnici sada sa zebnjom čekaju otvaranje stečaja i dolazak stečajnog upravitelja, koji će odrediti koliko radnika ostaje raditi u Toplicama, a svi se nadaju da će stečajem tvrtka napokon biti očišćena od dugova, što bi možda moglo motivirati potencijalne privatne investitore da kupe „Prvu hrvatsku termalnu rivijeru“, kako su marketinški predstavljane Bizovačke toplice zbog svoje prirodne ljekovite vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06