RESORT KOD DUBROVNIKA

Dubrovnik: Srušen urbanistički plan za golf-park na Srđu

DUBROVNIK - Predloženi UPU Športsko - rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i jug nije u skladu sa Županijskim prostornim planom te ga treba ponovo izraditi. To je, među ostalim, danas na konferenciji za novinare poručio Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dodajući kako je prema predloženom UPU izgrađenost daleko premašila ono što predviđa ŽUP.

- U prostornom planu županije planiran je 31 ha građevinskog zemljišta i 1200 kreveta. Prema ovom planu, građevinske zone rasprostiru se na oko 80 ha, jer su u građevinske zone uračunali samo površine vila, odnosno građevina bez okolnog zemljišta. Očekujem da će Grad Dubrovnik povući prijedlog UPU-a te ga vratiti izrađivaču kako bi se on uskladio sa županijskim prostornim planom, a plato Srđa uredio u mjeri grad - poručio je Dobroslavić te naglasio kako do sada nigdje nije bila praksa da je za jedan krevet predviđeno u prosjeku 200 četvornih metara građevinske brutto površine.

- Planirano je ukupno 268 vila, građevinska brutto površina je 207.400 kvadrata , 'gradivi dio' odnosno ' zbroj građevinskih čestica' vila je 259.890 četvornih metara, tlocrtna površina iznosi 77.966 kvadrata a broj kreveta je 1030. To znači da je planirano po jednom krevetu oko 200 kvadrata građevinske brutto površine - pojasnio je Dobroslavić.

Sporno je i holtikulturno uređenjenje vrtova vila koje iznosi 54,59 kvadrata i koje se u UPU prikazuje kao zelenilo a koje u stvarnosti predstavlja građevinsko područje vila od 80,59 hektara.

- Zona vila na planu je krivo prikazana jer su one obojane zelenom bojom. No prema zakonu vile i okolna zemljišta trebale bi biti ucrtane crvenom bojom, što bi prikazalo pravu sliku izgrađenosti Srđa - pojasnila je Nike Sudarević, županijska pročelnica za prostorno planiranje pokazavši kartu kakva bi ona trebala biti.

Osim što zaustavlja postupak i donošenje plana, Dubrovačko-neretvanska županija, kako je kazala Sudarević, traži da se izradi prethodni program sadržaja sporta i rekreacije u kojima će biti uključeni javni sadržaji i športsko-rekreacijska namjena za građane, izradu Studije utjecaja na okoliš, završavanje postupka ocjene studije od nadležnog ministarstva te ih ugraditi u UPU, korigirati sukladno zakonu površinu građevinskog područja turističke namjene na 31 hektar obzirom da je za Županiju sporan termin 'gradivi dio' jer se građevinska čestica prikazuje odvojeno od okolnog prostora te raspršen smještaj u prostoru, formiranje zona vila u cijelom prostoru golfa kao i njihovo izmještanje sa isturenih položaja koji su vidljivi iz gradske jezgre i cijelog područja grada.

Traži se korigiranje i ostale površine u okviru Rekreacijskog centra s golf Kriterijima i smjernicama za planiranje golfskih igrališta Savjeta za prostorno uređenje RH kao i izrada ekološke studije obzirom da je plato Srđa dio Ekološke mreže Republike Hrvatske.

- Zakon o zaštiti okoliša propisuje da se za područja u ekološkoj mreži u koju spada i Srđ izradi i posebna studija utjecaja na ekološku mrežu, što ovdje nije napravljeno. Također prema smjernicama Državnog savjeta za planiranje gradnja na golf igralištu se ne preporučuje, a u ovom planu vidimo kako golf ide između vila. To je još jedna smjernica koju izrađivači plana nisu poštivali - istaknula je na kraju Nike Sudarević. (A.H./Dubrovački vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 01:21