BRODOSPLIT NA SUPERREVIZIJI

DRŽAVNIM NOVCEM ISPLAĆENE OTPREMNINE Debeljaku država prijeti oduzimanjem splitskog škvera?

Sve navode iz Uprave Brodosplita odbijaju i tvrde da su uvijek radili u skladu sa zakonom i svim kupoprodajnim ugovorima. Raskid ugovora napravio bi previše štete Vladi i škveru
Split, 171013.Brodogradiliste Brodosplit.Radinci splitskog skvera okupili su se jutros ispred upravne zgrade Brodosplita u prosvjedu zbog isplate umanjenih placa i neisplacenih stimulacija. Na fotografiji: vlasnik skvera Tomislav Debeljak obraca se radnicima ispred upravne zgrade Brodosplita.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Nakon što su Hrvatska brodogradnja i Državna revizija iznijeli niz zamjerki na provedbu programa restrukturiranja Brodosplita, Ministarstvo financija je, kako se neslužbeno može doznati, provelo porezni i proračunski nadzor u toj kompaniji i uskoro se može očekivati stav države po tom pitanju. Iako u resornim ministarstvima nitko ne želi službeno ništa govoriti o rezultatima nadzora Ministarstva financija, za očekivati je kako će Vlada krenuti u pregovore sa samoborskim Divom u vlasništvu Tomislava Debeljaka kako bi se revidirao kuporodajni ugovor i progam restrukturiranja.

Podsjetimo, Hrvatska brodogradnja i Državna revizija Divu zamjeraju da je novac koji je Brodosplit dobivao od države trošen nenamjenski, te ističu kako su ‘otpremnine zaposlenicima isplaćene iz sredstava državne potpore, a prema Programu restrukturiranja su trebale biti isplaćene iz sredstava vlastitog doprinosa kupca, odnosno brodogradilištaľ.

Nadalje se navodi kako ‘Brodogradilište ne ostvaruje vlastiti doprinos u skladu s Programom restrukturiranja, te da ‘financijski rezultat, postignut uz isplatu značajnih sredstava državne potpore, ukazuje na neracionalnost u poslovanju i ne upućuje na postizanje održivosti poslovanjaľ. Potom se ističe da ‘dio sredstava državne potpore brodogradilište koristi nenamjenski, kroz isplate otpremnina radnicima, financiranje novogradnje, te davanje pozajmica ovisnim društvimaľ.

‘Prema mišljenju HBJ-a, navedeno ukazuje da brodogradilište Brodograđevna industrija Split d.d. u značajnoj mjeri ne izvršava određene elemente Programa restrukturiranja i Ugovora, te bi uz porezni nadzor trebalo obaviti i proračunski nadzor u brodogradilištu, u cilju utvrđivanja zakonitosti i svrsishodnosti korištenja sredstava državne potpore, jer postoje značajni rizici da se sredstva državnog proračuna koriste nesvrsishodno i zbog neracionalnosti u poslovanjuľ, stoji u rješenju Državne revizije.

U upravi Diva i Brodosplita tvrde kako to nije točno i da je sve rađeno u skladu sa zakonom, kupoprodajnim ugovorom i programom restrukturiranja.

Dapače, i u Divu i Brodosplitu, kojem je na čelu uprave Tomislav Debeljak, su spremni na revidiranje programa restrukturiranja, pa su nedavno od Vlade i zatražili da se pristupi tom poslu kako bi se riješile sve nesuglasice. Iako se iz sadržaja i “tona” revizijskog nalaza, koje je proizašlo iz analize Hrvatske brodogradnje, nadzornog “organa” za restrukturiranje brodogradilišta, moglo zaključiti kako bi moglo doći do raskida ugovora sa Divom, realnije je očekivati izmjenu samog ugovora. Raskid ugovora bi donio prevelike gubitke jednoj i drugoj strani, a doveo bi u pitanje i dvije tisuće radnih mjesta.

Pozadina ostavke u Nadzornom odboru

Nakon objave ovakvog nalaza Državne revizije i Hrvatske brodgradnje jasnije je zbog čega je Ruđer Friganović, direktor Hrvatske brodogradnje nedavno dao, bez javnog obrazloženja, ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Brodosplita. Sve se ovo opet događa u periodu u kojem se u Brodosplitu radi punim kapacitetima. Pri tome su postojale i neslužbene najave skorog ugovoranja većih brodova, pa bi ovakva vrlo ozbiljna “iskrenja” na relaciji između države i Brodosplita mogla donijeti ozbiljnu štetu toj kompaniji. Stoga bi predstavnici Vlade i Brodosplita trebali što prije sjesti za stol i dogovoriti rješenje problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:54