PREMIJER I PREDSJEDNICA

DRŽAVNI VRH U VILI PREKRIŽJE Milanović i Kolinda treći put zajedno na Vijeću za obranu

Zagreb, 070415.Vila Weiss.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic zajednicki su sazvali sjednicu Vijeca za obranu.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

>>> NOVO 15:58 Nakon sjednice Vijeća za obranu, iz Vlade i Ureda predsjednice objavljena su dva odvojena, ali gotovo u riječ ista priopćenja.

'U skladu s planiranim, danas je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održana 8. sjednica Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Na sjednici su, kako je navedeno u važećem Zakonu o obrani, sudjelovali svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tijekom 2015. godine.

Isto tako, naglašena je potreba zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u vremenu koje dolazi, a u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske.

S ciljem sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti', navedeno je u priopćenju iz Vlade, koje se s priopćenjem iz Ureda predsjednice poklapa u svemu izuzev u prvim dvjema riječima posljednjeg odlomka, koji počinje s frazom 'U cilju', umjesto 'S ciljem'.

---------------------------------------

Premijer Zoran Milanović danas će se treći put službeno sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Za razliku od prijašnja dva, koja su bila u Saboru, treći će se susret odigrati u Vili Prekrižje. Naime, tamo je za danas u deset sati zakazana sjednica Vijeća za obranu.

Sjednicu je inicirao, doznali smo u Vladi, premijer Milanović, jer drži da je niz važnih pitanja iz obrane koja treba raspraviti. Prijedlog o sazivanju sjednice uputio je K. Grabar-Kitarović sredinom ožujka, što je predsjednica odmah prihvatila te su se bez većih problema usuglasili o dnevnom redu.

Na sjednici bi trebalo raspravljati o stanju u Oružanim snagama i strateškim dokumentima koje treba usvojiti.

Uz premijera Milanovića i predsjednicu Grabar-Kitarović, na sjednici bi trebali sudjelovati i predsjednik Sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar financija Boris Lalovac, načelnik Glavnog stožera OS Drago Lovrić, predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić te savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević.

Svi su oni članovi Vijeća, no, ovisno o dnevnom redu, mogu biti pozvane i druge osobe, o čemu zajedno odlučuju premijer i predsjednica. Vijeće za obranu inače se nije često sastajalo, a u mandatu Ive Josipovića bilo je tri sjednice.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 070415.Vila Weiss.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic zajednicki su sazvali sjednicu Vijeca za obranu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 070415.Vila Weiss.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic zajednicki su sazvali sjednicu Vijeca za obranu.Na fotografiji: Ante Kotromanovic, Vesna Pusic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ante Kotromanović i Vesna Pusić

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 070415.Vila Weiss.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic zajednicki su sazvali sjednicu Vijeca za obranu.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:35