REVIZIJA OTKRIVA

Državna revizija otkrila: Vlahušić je potrošio 564.000 kn za put u Pariz, Veneciju...

Dubrovnik, 020609.Danas je u hotelu Lero odrzana press konferencija pobjednicke koalicije SDP - HNS - HSLS - HSU na lokalnim izborima za gradonacelnika i Gradsko vijece.Na fotografiji: clan pobjednicke koalicije dr. Andro Vlahusic, gradonacelnik.Foto: Zeljko Tutnjevic / CROPIX
 Željko Tutnjević / CROPIX

Dubrovačkoga gradonačelnika Andra Vlahušića nimalo ne zabrinjavaju rezultati izvješća Ureda državne revizije u kojemu stoji da je za troškove putovanja gradskih dužnosnika u 2010. godini potrošeno 564.713 kuna ili nevjerojatnih 139 posto više nego godinu prije, piše Slobodna Dalmacija.

Prometna izoliranost, geografska dislociranost i važnost brenda Dubrovnika na domaćoj i međunarodnoj sceni glavni su razlozi što na stavku službenih putovanja odlazi više od pola milijuna kuna, tvrde u dubrovačkoj gradskoj upravi.

− Kao što predstavnici prijateljskih gradova i njihovih ustanova u kulturi, škola, sportskih klubova i drugih organizacija posjećuju Dubrovnik i ostvaruju značajan turistički promet, tako se i izaslanstva Grada Dubrovnika odazivaju na značajna događanja gradova prijatelja te sudjeluju u promotivnim turističkim manifestacijama – objašnjava glasnogovornik Grada Zoran Obradović.

Kao primjer navodi sve snažniju suradnju Dubrovnika s Vukovarom, Sarajevom, Kotorom i sudjelovanje na turističkim sajmovima u Londonu, Istanbulu i New Yorku.

Bez “turneja” dubrovačkih dužnosnika izvan Grada nije se, veli, moglo ostvariti ni bratimljenje s elitnom pariškom općinom Rueil Malmaison i skorašnje potpisivanje povelje o prijateljstvu s Venecijom.

Posjeti Zagrebu

Gradsku blagajnu “olakšao” je i put radi ugovora o suradnji s Europskim parlamentom u Bruxellesu, te česti posjeti metropoli radi usklađivanja projekata od vitalnog interesa za Grad Dubrovnik s Vladom RH, zbog čega je više puta trebalo “potegnuti” do Zagreba.

Da su putni troškovi bili ulaganja s visokom stopom povrata uloga, potvrđuje i 30-postotni porast dubrovačkog turizma od 2008. te pokretanje projekata poticane stanogradnje POS II i izgradnje zgrade za branitelje.

− Vrijedi analizirati uzrok relativne skupoće službenih putovanja Grada Dubrovnika u odnosu na druge hrvatske gradove koju uzrokuje položaj i relativno slaba prometna povezanost, posebice u zimskim mjesecima.

Troškovi putovanja iz Dubrovnika uglavnom su višestruko veći od putovanja iz drugih sredina, a putovanja dulje traju, čime i troškovi smještaja te kompenzacije službenicima značajno rastu – podsjeća glasnogovornik Obradović.

Navodi i da su kao rezultat službenih putovanja uspostavljene izravne zračne linije Dubrovnika s Parizom, Venecijom, Istanbulom, Moskvom i Atenom.

− Nadamo se da će se skorom izgradnjom bolje cestovne mreže izdaci za putovanja smanjiti. I najavljena decentralizacija RH pozitivno bi utjecala na uštede – poruka je iz Vlahušićeva ureda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:44