STEZANJE REMENA

Država planira na kupnji Škoda uštedjeti 30-ak milijuna kuna

U proteklih pola godine 18 državnih institucija je objedinjavanjem javnih nabava uspjelo uštedjeti 72,6 milijuna kuna
Zagreb, 070211.Ministarstvo Gospodarstva.Vukovarska 78.Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je okrugli stol Sredisnja javna nabava-stanje i perspektive.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vladin Ured za središnju javnu nabavu u proteklih sedam mjeseci postojanja objedinjavanjem javnih nabava za 18 državnih institucija poput ministarstava i raznih ureda, ostvario je uštedu od 72,6 milijuna kuna.

U sljedećih godinu dana planiraju ostvariti uštedu od najmanje 350 milijuna kuna! Dosad je, naime, najveća ušteda ostvarena na kupovini automobila, oko 40 milijuna kuna, a na mobilnoj telefoniji se planira uštedjeti oko 30 milijuna kuna. Šest postupaka još je u tijeku, pa se još ne zna kolika će točno ušteda biti ostvarena u konačnici.

Još nisu završeni postupci nabave, primjerice uredskog materijala, za koji je po novom izgrađen katalog u kojem je objedinjeno 449 artikala. Dosad su, doznajemo, državne institucije na tržištu nabavljale preko tisuću raznih artikala po raznim cijenama, pa i razne kvalitete. Jedni s kojima država nije uspjela dogovoriti povoljnije cijene je Hrvatska pošta, koja ima objedinjeni cjenik jednak za sve.

ELEKTRIČNA ENERGIJA (ušteda: 954 tisuća kuna)

Sklopljen je posao o nabavi električne energije s HEP Opskrbom na tri godine i to za ukupnu cijenu od 139,3 milijuna kuna.

Ostvarena je ušteda od oko 954 tisuća kuna na jednogodišnjoj razini zbog prelaska energije uravnoteženja na opskrbu povlaštenih kupaca, na temelju godišnje potrošnje dva velika pojedinačna naručitelja. Ostvarena je ušteda od oko 4 posto na dosadašnje izdatke. Dosad su neke državne institucije električnu cijenu plaćala po jednoj cijeni, a druge po skupljoj.

MOBITELI (ušteda: oko 30 milijuna kuna)

Postupak je još u tijeku, a pristigle su dvije ponude od Vip neta u visini od oko 14 milijuna kuna te od T-Mobilea za oko pet milijuna kuna.

GORIVO ( ušteda: 22 milijuna kuna)

Opskrba gorivom na benzinskim postajama - sklopljen je ugovor s INA-om po ponuđenoj cijeni od 345, 7 milijuna kuna. Ostvarena je ušteda od oko pet milijuna kuna jer je snižena cijena za 10 lipa.

Isporuka goriva na lokacije pojedinačnih naručitelja - posao je dobio Euro - Petrol d.o.o. Rijeka s ponuđenom cijenom od 264, 8 milijuna kuna te je ostvarena ušteda od ukupno 17 milijuna kuna.

Ukapljeni naftni plin - sklopljen je ugovor s Proplinom d.o.o. Zagreb s ponuđenom cijenom od 2,9 milijuna kuna. Ostvarena je ušteda od 182 tisuće kuna.

VODA ZA PIĆE (ušteda: oko 1 milijun kuna)

Postupak još nije gotov jer se jedan od natjecatelja Žitnjak d.o.o. žalio.

Stigle su ponude za 30 tisuća galona vode za dvije godine i 1,2 milijuna komada boca vode od 0,25 do 1, 5 litara. Najveći potrošač vode u bocama je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

AUTOMOBILI (ušteda: 40 milijuna kuna)

Država je sklopila ugovore za kupovinu 1103 vozila, većinom Škoda.

Sklopljen je i posao s Eurolineom d.o.o. za kupovinu 10 presretača Mercedesa C klase za ukupnu cijenu od 3,6 milijuna kuna. Nadalje je je kupljeno deset automobila za očevide i nadzor također od Eurolinea po ponuđenoj cijeni od tri milijuna kuna. Od Tomić&Co. d.o.o. prihvaćena je ponuda za kupovinu 30 vozila ukupne cijene od 4,9 milijuna kuna.

CVIJEĆE (ušteda: nekoliko stotina tisuća kuna)

Nabava cvijeća količinski je ‘srezana’, pa je sklopljen posao s tvrtkom Explanta koji će isporučiti cvijeće ukupne cijene od 372,9 tisuća kuna, dok će adventski vijenci koštati 113 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:22