KRIMINAL SE IPAK ISPLATI

Država će jako teško doći do Zagorčevih nekretnina

Iako je pravomoćno osuđen u aferi dragulji, Zagorec nikad neće namiriti državu sa 39 milijuna kuna
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Dok je Srbija i prije suđenja počela prodavati imovinu Darka Šarića, kojega sumnjiči da je bio kralj kokaina, Hrvatska će se teško domoći nekretnina Vladimira Zagorca iako je nekadašnji glavni MORH-ov logističar pravomoćno osuđen.

Bez efikasnog mehanizma

Prema presudi, Zagorec je nezakonito stekao 39 milijuna kuna, koje bi trebao vratiti državi. Iako suci, tužitelji i političari stalno ističu da kriminal ne smije biti isplativ, zasad još nema efikasnog mehanizma kojim bi se i imovina za koju se sumnja da je stečena kriminalom efikasno oduzela. Nešto bi trebala popraviti reforma kaznenog sustava, u koji spada i Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima i prekršajima, ali on je tek u proceduri donošenja. Zakon o upravljanju imovinom državi bi trebao omogućiti da se i prije pravomoćnosti presude blokirana imovina proda, ali i da se vlasnik obešteti u slučaju oslobađajuće presude.

Spriječio ovrhu

Zagorec je spriječio ovrhu nad nekretninama na meti tužitelja djelomice je prepisavši na suprugu, a djelomice pravovremenom prodajom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40