GLAVAŠGATE

Drmića i Marketića mogu optužiti za mito i lažno prijavljivanje

Da su oboje bili svjesni svog postupka vidljivo je iz izjave Sanje Marketić kada govori kako se Ivan Drmić kod odvjetnika raspitivao kolika je kazna za podmićivanje sudaca Vrhovnog suda
 Ivica Petić/CROPIX

OSIJEK - Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i urednica Glasa Slavonije Sanja Marketić, za sada središnje ličnosti priče o pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, mogli bi imati ozbiljnih problema sa zakonom. Pravni stručnjaci s kojima smo o tome razgovarali spominju najmanje dva moguća kaznena djela - davanje mita te lažno prijavljivanje kaznenog djela. Za oboje zapriječena je i zatvorska kazna.

Iz iskaza koje su u nazočnosti svojih odvjetnika dali policiji, prijavljujući kazneno djelo i predstavljajući se žrtvama reketarenja, Marketić i Drmić - smatra iskusni odvjetnik kojeg smo konzultirali - bude sumnju na oba počinjena djela. Oni neprijeporno priznaju da su skupljali novac za koji su znali da će biti upotrijebljen kao mito. Iz oba iskaza jasno je da su taj novac i predali. Eventualni izgovor da su mislili kako je skupljenih i predanih 70.000 eura bilo namijenjeno lobiranju, pada u vodu. Kod sudaca se ne može lobirati, oni se moraju držati slova zakona.

Madunićevi savjeti

Da su oboje bili svjesni svog postupka, kaže naš sugovornik, vidljivo je iz izjave Sanje Marketić kada govori kako se Ivan Drmić (koji pak, u svom iskazu, nigdje ne spominje taj dio razgovora) kod odvjetnika Ante Madunića raspitivao što se događa s onim tko namjerava podmititi suce Vrhovnog suda te kolika je kazna za to zapriječena.

Marketić u svom iskazu također kaže kako im je upravo Ante Madunić savjetovao da odu u policiju i sve prijave. Iako se iz njezina iskaza to ne vidi, moguće je da im je savjetovano kako da to učine i kako da postave priču. Problem je, međutim, nastao kada je tu složenu priču s mnogo detalja, mjesta i osoba trebalo interpretirati u policiji. Svjedočenja se u više bitnih detalja dramatično razlikuju. To nikako ne može biti posljedica šoka u kojem su, kako to oboje tvrde, bili sve vrijeme. Iz onoga što su rekli policiji jasno je da se sve događalo u četiri dana, pa je bilo dovoljno vremena da se razmisli o postupcima i mogućim posljedicama.

Vođa akcije

Da im je uistinu bio cilj prijaviti reket, učinili bi to prije predaje novca, u dogovoru s policijom. Ni jednog trenutka, sve do predaje 70.000 eura, o tome uopće nisu razmišljali. Stoga, njihovi iskazi policiji - pogotovo onaj Ivana Drmića - izgledaju potpuno neuvjerljivo, povremeno i smiješno. Takvi iskazi, pak, teško da ih mogu označiti mozgom operacije koja se vodila kako bi se pomoglo Glavašu. U cijeloj toj akciji, očito, ima i krupnijih i puno talentiranijih igrača. Marketić i Drmić, čini se, ipak su imali manje važne uloge, koje su, uz to, loše i odigrali. Mozak operacije, a to se dâ naslutiti i iz pravca u kome istraga ide, očito nisu bili njih dvoje.

Sanju Marketić ispitivao prijatelj?!

Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić u iskazu kaže da je svoj dolazak u policiju, radi prijave kaznenog djela, najavio Tomislavu Bilandžiću, drugom čovjeku Policijske uprave osječko-baranjske, nakon čega mu je Bilandžić - objašnjava nadalje Drmić - rekao kome se policiji treba javiti. U uzimanju iskaza Sanje Marketić i Ivana Drmića sudjelovalo je dvoje policijskih službenika.

Jedna od tih osoba u prijateljskim je odnosima sa Sanjom Marketić i u bračnoj zajednici s osobom koja u Belišću ima važnu funkciju u Glavaševu HDSSB-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:46