VELIKE POPLAVE

DRAMATIČNO STANJE U VRBOVCU Voda prijeti kućama, a grad možda ostane i bez struje!

U Sesvetskom Kraljevcu je poplavljeno 60 do 70 kuća, a kanalizacija je začepljena
 Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX

NOVO 22:54 - Obilne oborine, rast podzemnih voda, začepljeni kanali i topljenje snijega uzrokuju u velikom dijelu Hrvatske plavljenja stambenih, gospodarskih ili cestovnih objekata, a najteža je situacija na području Vrbovca, gdje je u naselju Brčevec ugroženo oko 500 objekata, a u Sesvetskom Kraljevcu više desetaka objekata, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ugroženi su stambeni i gospodarski objekti na području Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Vukomerca, Gračana, Budeneca, Žerjavinca, Popovca, Trnovčice, Novog Brestja, Vugrovca, Kupinečkog Kraljevca, na području od Sv. Ivana Zeline do Dugog Sela i Velike Gorice te Ivanić Grad, Kloštar Ivanić, Vrbovec.

Ukupno je zaprimljeno oko 140 slučaja, a angažirane su vatrogasne postrojbe i zajednice Zagreb te za Zelinu, Vrbovec, Dugo Selo i Kloštar Ivanić.

Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

FOTOGALERIJA: Poplava u Vrbovcu

Svi DVD-ovi nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu stavljeni su u stanje pripravnosti od strane Županijskog Vatrogasnog zapovjednika, s obzirom da se tijekom noći i ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao biti od +720 do +740.

U Karlovačkoj županiji zasad nema većih ugroza za stambene i gospodarske objekte, osim u Vojniću gdje su ugrožene farme svinja, ali će opasnost biti otklonjena stvaranjem zečjih nasipa od strane DVD Vojnić, te u Banskom Laskovcu (općina Lasinja) gdje su ugroženje životinje na manjoj gospodarskoj farmi.

U tijeku je evakuacija koju provodi JVP Karlovac i DVD Lasinja u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave Općine Lasinja.

U Ličko-senjskoj županiji na 20-tak lokacija na području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja zatražene su intervencije vatrogasaca, ispumpavanje vode i angažirana su komunalna poduzeća i Crveni Križ. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Dojave o izlijevanju vode i poplavljivanju nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Siska i Gvozda, u tijeku ispumpavanje nekolicine stambenih objekata. Na području Lekenika i Peščenice u tijeku je izgradnja zečjih nasipa i zatvoren je niz cesta.

Gospodarski objekti poplavljeni su zbog začepljenja kanala u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u industrijskoj zoni Čazme, a najviše je ugrožena tvornica za preradu mesnih proizvoda i stanica za tehnički pregled.

U Zagrebu i okolici te središnjoj Hrvatskoj očekuje se oblačno vrijeme s kišom, u gorju i snijegom, kojeg će prijepodne biti i u nizinama. Krajem dana trebalo bi doći do prestanka oborina.

Angažirane su vatrogasne snage, operativa Hrvatskih voda i komunalne službe na ugroženim područjima.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe.

---------------------------------

19:35 - Već sada su poplavljena dvorišta kuća u Pisarovini i Gradecu Pokupskom. Zbog kiše i topljenja snijega voda prijeti i okolici Vrbovca, a u samom gradu prijeti nestanak električne energije jer je poplavljena trafostanica u samom središtu, javlja RTL .

U Karlovcu vodostaj opet raste, a novi vodeni val očekuje se noćas. U porastu je i Sava u Zagrebu - voda je izišla iz korita, a očekuje se da će porasti za još metar i 40 centimetara.

Za sutra je opet najavljena kiša i vrhunac vodenog vala.

-----------------------------

ZAGREB - Uslijed obilne kiše koja je padala veći dio utorka, došlo je do naglog otapanja snijega nakon čega su nabujale rijeke i potoci u unutrašnjosti Hrvatske.

Kako javlja HRT , voda je zaprijetila kućama u okolici Vrbovca, zbog čega je na noge dignut tamošnji stožer za obranu od poplava. U samom gradu Vrbovcu potopljena je i trafostanica pa je moguć prekid opskrbe električnom energijom.

Sava u Zagrebu raste 10-ak centimetara na sat, u 17 sati njezin je vodostaj iznosio 277 centimetara tako da je proglašeno pripremno stanje obrane od poplava. U večernjim bi se satima mogla i izliti iz korita, ali metropolu bi trebali očuvati dobro utvrđeni nasipi.

FOTOGALERIJA: Nabujala Sava kod Zagreba

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je kako je zbog velike količine vode u 15:40 zatvorena državna cesta 41 u mjestu Reka, u ulici Stjepana Radića. Zbog obilne kiše došlo je do prelijevanja vode preko kolnika i na državnoj cesti 2 u mjestima Vlaislav i Štaglinec, Novi Glog te u Križevcima u Potočkoj ulici.

Tim se cestama prometuje otežano, a nadležne službe su na terenu te je postavljena odgovarajuća signalizacija.

FOTOGALERIJA: Poplava na koprivničkom području

Poplavljeno više objekata u Sesvetskom Kraljevcu

Također, uslijed obilnih kiša poplavljeno je više objekata u Sesvetskom Kraljevcu, iz kojih vatrogasci ispumpavaju vodu te se grade zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode. Kako javlja RTL , poplavljeno je 60 do 70 kuća, a kanalizacija je začepljena.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba priopćio je kako je tijekom dana zaprimio više dojava građana o poplavljivanju objekata u Sesvetskom Kraljevcu.

Na terenu su predstavnici zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe koji uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata, dok radnici Vodoprivrede mehanizacijom iskopavaju odvodne kanale.

Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima, navodi u priopćenju Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba čiji su službenici na terenu i koordiniraju pružanje pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:41