U HRVATSKO UŠLO SKORO 45 TISUĆA LJUDI

DRAMA U IZBJEGLIČKOM KAMPU U redu za autobuse došlo do naguravanja, policija upotrijebila sprej kako bi zaštitila djecu

RH je odlučila propustiti samo kamione s kvarljivom robom, što nije dobro sjelo mnogima u koloni
 AFP

Izbjeglice i dalje dolaze na hrvatske granične prijelaze. Veće skupine prelaze u Bapskoj dok u Tovarnik više ne ulaze u tolikom broju.

Razvoj događaja iz minute u minutu pratite na Jutarnji.hr:









OPATOVAC, BAJAKOVO - Cijelu noć te jutro izbjeglice i dalje iz pravca Bapske pristižu u prihvatni centar u Opatovcu, ispred kojega je u srijedu ujutro oko 150 izbjeglica koje čekaju u redu da uđu u centar kako bi bili registrirani te smješeni u šatore u kojima će čekati prijevoz do mađarske granice.

Najveći broj izbjeglica istočnu granicu Hrvatske od utorka u noći prelazi u Bapskoj, dok u Tovarnik više ne ulaze u većem broju.

Iz policije to pravdaju činjenicom da su migranti, iako su heterogena skupina, međusobno dobro povezani te komunciraju mobitelima. Stoga su sa stanjem u Hrvatskoj i onime što čini u prihvatu izbjeglica te gdje je najbolje prijeći granicu vrlo dobro upoznati još dok se nalaze u Srbiji i Makedoniji.

Policija također navodi kako nema problema s prihvatom izbjeglica iz Bapske, koje prisitžu u manjim skupinama, a dio ih se dovozi i autobusima.

Na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci u utorak navečer počeo je prosvjed vozača kamiona nakon što je samo djelomično omogućen teretni promet, izvjestila je Radio-televizija Srbije.

Vozači kamiona blokirali su međuprostor u oba smjera izmedju prijelaza Batrovci na srpskoj i Bajakovo na hrvatskoj strani, prosvjedujući što je prolaz otvoren samo za kamione s tzv. kvarljivom robom.

Ta odluka je, navodi RTS, "razgnjevila vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku", a kolona kamiona duga je oko 12 kilometara.

Pojedini kamioni čekaju na prijelaz već četiri dana, jer je Hrvatska ranije zbog izbjegličke krize zatvorila svih sedam graničnih prijelaza sa Srbijom. RTS piše da vozačima ponestaje hrane i vode i da je njihovo strpljenje na izmaku.

Kliknite na fotografiju za pristup fotogaleriji

Jedno su vrijeme vozači propuštali samo osobna vozila, a dali su ultimatum do 21.30 da se počnu puštati svi kamioni, no nakon njegova isteka uslijedila je nova potpuna blokada i propuštaju se samo hitni slučajevi.

Hrvatski autoklub izvijestio je da se osobna vozila i vozila do 7,5 t preusmjeravaju na granični prijelaz Tovarnik, a vozila iznad 7,5 t na granični prijelaz Županja.

Hrvatska je Vlada potvrdila da je prijelaz Tovarnik od 22.30 otvoren za osobna vozila, a navodi da se teretni promet s autoceste A3, osim prema Županji, preusmjerava i prema Slavonskom Šamcu.

Zbog blokade, u srijedu ujutro promet osobnih vozila, autobusa i teretnih vozila do 7,5 tona preusmjeren je na granični prijelaz Tovarnik, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Oko osam ujutro na graničnom prijelazu Bajakovo na izlazu je bila kolona teretnih vozila duga oko devet kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:09