NEMA VIŠE POMOĆI!

DRAMA ŠIBENČANKE Parkirni dug od 45 kn narastao na 70.000!

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nećete vjerovati, ali neplaćena parkirna karta može vam danas ugroziti egzistenciju i dovesti vas u položaj prosjaka. A to će vam se dogoditi ako navrijeme ne podmirite obvezu prema Gradskom parkingu, propustite rok za produženje parkirne karte, dobijete kaznu zbog dana zakašnjenja i mislite kako nije u redu da vam se iznos udvostruči, piše Slobodna Dalmacija.

I ne platite. Odlučite istjerivati neku svoju pravdu.

I dospijete pred zid: sud donosi rješenje o ovrsi, a Fina vam stavlja zabranu na mirovinu. Imali ste malo, nekako ste preživljavali, ali sad nećete imati ni za kruh!

E, baš to se dogodilo šibenskoj umirovljenici Aristei Vuletin koja toga dana kad joj je istekla kvartalna parkirna karta nije bila u Šibeniku, pa se u Gradskom parkingu pojavila sutradan, s namjerom da produži svoju kartu.

No, tamo su je dočekali problemi. Šef naplate GP-a rekao joj je da neće dobiti novu karticu ako ne plati kaznu za propušteni neplaćeni dan, što je smatrala nekorektnim. Zatražila je da joj dade pisano obrazloženje, ali nije za to imao ovlasti.

Na odlasku, uzgred je dobacio da će dobiti karticu ako donese liječničko uvjerenje da je toga dana bila bolesna. I tu je nastao lom.

Tražili liječničko opravdanje

Vuletin, inače nekadašnja montažerka beogradske televizije gdje je radila tridesetak godina, a otkaz dala 1991. godine smatrajući da nema što više raditi u “agresorskoj Srbiji” pa se vratila u rodni Šibenik, ponudu da liječničkim uvjerenjem opravda svoj “parking-propust” doživjela je kao uvredu i šikaniranje.

- Pa nisam ja prvoškolac da mi učiteljica traži opravdanje roditelja ili liječnika zbog nenapisanog domaćeg rada - ogorčeno će Vuletin.

Umjesto da podmiri kaznu od 45 kuna i uplati novu parkirnu tranšu, odlučila je prosvjedovati kod direktora GP-a Dane Milete, pisala je gradonačelnici Nedjeljki Klarić, tvrdila je kako je to uzurpirano zemljište stanara pripadajuće zgrade, da je zapravo nelegalni parking, napominjući kako je očekivala da će se naći barem netko tko će shvatiti da je red makar joj se uljuđeno ispričati.

No, sustav tako ne funkcionira, a to, nažalost, Aristei Vuletin nije shvatila... Ni 2006. godine, kada je priča počela, ali ni danas kad je dobila svoj krešendo u ovrsi zbog ukupnog duga od preko 70 tisuća kuna!

- Vidite, uređenje ulice ispred zgrade financirali su vlasnici stanova kako bi mogli pristupiti svojim kućama...

Za uređenje građevinskog zemljišta platili smo 17,69 posto cijene stana. A onda dođe GP i uzurpira to zemljište. Sada taj parking zbog kojega ja nemam za kruh, više ne postoji. Ali je meni svejedno blokirana mirovina zbog dugovanja prema Gradskom parkingu - govori nam bivša TV montažerka.

I doista, danas uz njezinu zgradu više nema parkirališta jer je u međuvremenu zgrada tamošnje Tehničke škole rekonstruirana i dograđena, a parkiralište “izbrisano”. No, njezino je dugovanje ostalo.

Aristea Vuletin već dugo nema automobil, niti problem s parkiralištem, ali joj onaj od prije šest godina svejedno zateže omču oko vrata i uskraćuje mirovinu od 339 eura.

Dugogodišnja otplata

- Da imam novca, podigla bih privatnu tužbu protiv GP-a, odnosno tadašnjeg direktora Dane Milete i tadašnje gradonačelnice Nede Klarić kojoj sam se prvoj obratila, ali nije ništa poduzela - kaže ljutita šibenska umirovljenica.

Kako će dalje, ne zna. Dug od preko 70 tisuća s mirovinom od 2680 kuna otplaćivat će godinama... piše Slobodna Dalmacija.

Nema više pomoći!

Radi se o pravomoćnoj sudskoj odluci, a budući da gospođa mirovinu prima iz Beograda, to je jedini razlog zašto ovrha nije prije nastupila - objašnjava aktualna direktorica GP-a Lovorka Bujas.

Aristei Vuletin moglo se pomoći sve dok nije došlo do Fine. Sada je prekasno - kaže direktorica koja je slučaj ”naslijedila” i misli da se radilo o “komunikacijskim šumovima”.

30.000 kuna išlo u zastaru

Pamtim slučaj gđe Vuletin kao ekstreman. Njezin dug je premašivao 100 tisuća kuna, ali je nešto otišlo u zastaru. Što da vam kažem, s naše strane nije manjkalo susretljivosti, ali za dogovor je potrebno dvoje.

Gđa Vuletin nije pokazala dobru volju, smatrala je da je ona u pravu, sud je rekao da nije i nastupila je ovrha. Mislim da se tu više nema što dodati - ističe bivši direktor GP-a, donedavni državni tajnik u Ministarstvu prometa Dane Mileta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20