JUTARNJI U KAIRU

DRAMA OTETOG HRVATA U egipatskoj policiji pokrenuli internu istragu, na meti istražitelja i tvrtka za koju je Salopek radio

Kako je bilo moguće da se otmičari s taocem probiju sve do Sinaja, uporišta tih ekstremista?
 AFP, SITE Intel Group

Tomislav Salopek je bio laka meta, a ne pogreška. Ekstremisti Islamske države jako dobro znaju koga će oteti – rekao je jučer za Jutarnji list Mahmoud El Mamlouk, jedan od urednika kairskih novina “Sedmi dan” (Alyom-Alsabea). Pozorno je pratio slučaj Tomislava Salopeka, kojeg je Sinajska provincija, ekstremistička skupina odana IS-u, otela 22. srpnja te ove srijede objavila, u videosnimci, grozomoran ultimatum: oslobodite muslimanske žene iz zatvora u roku od 48 sati ili ćemo ubiti svog taoca.

Salopek ciljano otet

Rok je u međuvremenu prošao. Pretpostavlja se, kako otmičari nisu izrijekom objavili njegov točan početak, da je istekao u petak, oko 18 sati. Nakon toga pojavila su se nagađanja da je produžen za još dva dana, ali bez potvrde.

Sudbina otetog Tomislava tako ni jučer nije bila ništa jasnija. O tome gdje se on točno nalazi te u kojoj su fazi intenzivni napori da ga se oslobodi, nije bilo nikakvih saznanja. Ključne informacije i dalje su ostale skrivene od šire javnosti, ostavljajući na izbor samo zabrinutost i mukotrpno iščekivanje.

Mahmoud El Mamlouk iz u Egiptu vrlo čitanog “Sedmog dana” ističe da su otmičari ciljali upravo Salopeka. Kako je on radio za francusku tvrtku, možda im je prvotni plan bio oteti nekog Francuza te u tom naumu nisu uspjeli, no dobro su, uvjeren je, znali što rade. – IS ima svoj protokol. Rade provjeru i nadzor. Ili su angažirali nekoga iz područja gdje se kretao Salopek ili su poslali nekoga od svojih u to područje da prati kretanja. Metu prate 24 sata, znaju cijeli raspored, dnevnu rutinu osobe, a upravo o žrtvi i njenom ritmu ovisi koliko dugo će je pratiti. Nekad je to tjedan dana, nekada mjesec. I onda točno znaju kada djelovati – kaže nam.

Prema službenim izvorima, potraga za Tomislavom Salopekom i dalje traje. Hrvatske i egipatske vlasti i dalje surađuju glede tog pitanja, a egipatsko je ministarstvo vanjskih poslova objavilo kako daje sve od sebe da bi lociralo otetog Hrvata i pomoglo mu. – Nećemo štedjeti truda u pokušaju da zaštitimo hrvatskog taoca – poručili su.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova istodobno pokušava utvrditi kako je bilo moguće da se otmičari s taocem probiju sve do Sinaja, uporišta tih ekstremista.

Ono što je zabrinjavajuće, jest to da na putu do Sinaja ima nekoliko policijski i vojno vrlo dobro osiguranih kontrolnih točaka i egipatske vlasti pokušavaju saznati kako su ih otmičari uspjeli prijeći.

Pod istragom je navodno i tvrtka za koju je Salopek radio, egipatska podružnica francuske kompanije CGG. S njenog su posjeda izuzete sigurnosne kamere. Glavninu istrage provodi odjel nacionalne sigurnosti u egipatskom ministarstvu unutarnjih poslova, u prijevodu obavještajna služba povezana s policijom. Neke od ključnih informacija – približna lokacija otmice Salopeka te detalji oko vozača koji je bio sa Salopekom u automobilu u trenutku incidenta i dalje ostaju obavijeni velom tajne.

Tragičnim spletom okolnosti, otac dvoje djece otet je upravo na posljednji dan svog posla. Kada smo posjetili ured te tvrtke u Maadiju, jednoj od dobrostojećih kairskih četvrti, dočekalo nas je nepovjerenje, no pristali su razgovarati s nama. Postavili su uvjete za fotografiranje: na slici ne smije biti nikakvih ljudi i nikako se ne smije vidjeti adresa zgrade. Vrlo su oprezni. Ne žele, ističe CGG-ov glasnogovornik John Dickson, učiniti bilo što što bi moglo ugroziti Tomislavov život. Zato mole za razumijevanje.

Vozač ispitan

Ponovili su da je Tomislav doista radio za njih, a ne kako pojedini mediji izvještavaju da je bio zaposlenik neke druge tvrtke te s njima na privremenom ugovoru. – On je osoba koja je oteta 22. srpnja tijekom tranzita u Kairu – ponovio je Dickson izjavu koja je smrznula Hrvatsku. – Zbog prirode nedavnog razvoja događaja, za sve ostale stvari morate se obratiti hrvatskom veleposlanstvu u Kairu. U interesu sigurnosti našega kolege, ne možemo ništa drugo komentirati. Hvala vam – rekao je.

Dodao je kako su im, što se tiče pričanja o toj temi, vezane ruke jer je sada riječ o političkoj problematici. Kada smo ga pitali za vozača koji je bio u automobilu s Tomislavom u trenutku otmice, kazao nam je kako je on dobro i da ga je ispitala policija. Postoji li način da nas spoje s njime? – Ne. Čak ni mi ne smijemo pričati s njim – rekao je.

Što se tiče same otmice, objasnio je kako su na početku morali biti “otvorenog uma” jer nisu znali što se točno dogodilo. Naime, postojala je mogućnost da je Tomislava otela obična “kriminalna banda”. No, ove je srijede, kada je objavljen prijeteći video, postalo evidentno tko ga točno drži.

Jučer nije bilo jasno ni je li ikakvim plodom urodila intenzivna diplomatska akcija za spas Tomislava. S tim je ciljem u Egipat bila doputovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, u pratnji Tomislavove supruge i sestre. Pusić se, među ostalim, susrela i s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem, koji je kasnije objavio da njegove vlasti intenzivno rade na lociranju zatočenog Tomislava.

Pritisak na Egipat

Ministrica Pusić u Hrvatsku se vratila u noći s petka na subotu. – Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije – priopćila je glasnogovornica Danijela Barišić. U Hrvatsku su se vratile i Tomislavova supruga i sestra.

Vrata hrvatskog veleposlanstva u Kairu, smještenog na otoku Zamaleku usred Nila, inače skupoj četvrti gdje je dom i mnogih drugih ambasada, i jučer su bila zatvorena.

Dakle, cijela Hrvatska i dalje ostaje u neizvjesnosti, mučena jednim te istim pitanjem: zašto?

– Cilj je bio staviti pritisak na egipatsku vladu, među ostalim i zbog Sueza - tvrdi naš sugovornik Mahmoud El Mamlouk, jedan od urednika kairskih novina „Sedmi dan“.

- Postoji velika sumnja da je taj čovjek već mrtav i da se ovo koristi kako bi se osramotila egipatska vlada. Bio bi to uobičajen IS-ov način, taj da ubiju i zatim objave snimku pokušavajući je iskoristiti za ostvarivanje nekog cilja ili prikupljanja bodova – smatra El Mamlouk. Kao i prethodnih dana, ostaje samo nada. I čekanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:32