EKSKLUZIVNO: KAKO SU PALI GLAVAŠEVI JATACI

Drago Tadić, mozak akcije mito: Bježi od svega provaljeni smo

Jutarnji donosi transkript telefonskih razgovora Glavaševih jataka iz akcije mito

ZAGREB - Drama koja se odvijala među Glavaševim jatacima kada im je iz nepoznatog izvora dojavljeno da su im policija i USKOK prisluškivali mobitele i kada shvaćaju da od cijele operacije podmićivanja sudaca Vrhovnog suda moraju odustati, savršeno se oslikava u transkriptima telefonskih razgovora.

Zaposlenica škole

U nacrtu optužnice, koja je stigla u Sabor kao podloga za skidanje imuniteta HDSSB-ova zastupnika Ivana Drmića, glavni su protagonisti tzv. ‘Glavaševih transkripata’ osječki poduzetnik Drago Tadić, jedan od najbližih Glavaševih prijatelja, i njegova supruga Božica Ćavar Tadić.

Prema dostupnim podacima bogati osječki poduzetnik i vlasnik građevinske tvrtke Tadić je, zapravo glavni pokretač akcije potkupljivanja.

Ivan Drmić, član hrvatskog parlamenta sada bez imuniteta i dužnosnik HDSSB-a, zajedno sa Sanjom Marketić, Glavaševom jako bliskom prijateljicom, bili su zaduženi za prikupljkanje novca na terenu. Srećko Jurišić iz Splita, također jedan od optuženika, bio je kurir, nosač mita, i veza s nepoznatom ženskom osobom iz Zadra. Ta je osoba, pak, preuzela obvezu ‘utjecaja’ na skupinu sudaca Vrhovnog suda.

Naposlijetku, tu je i Tadićeva supruga, spomenuta Božica, zaposlena u jednoj osječkoj osnovnoj školi, koja je bila svojevrsni časnik za vezu, koordinator djelovanja cijele skupine. U operaciju podmićivanja sudaca upleteni su još neki ljudi. Primjerice poduzetnik Petar Pripuz, brat poznatijeg Zorana, koji je Tadiću posudio 50 tisuća eura. Navodno, nije znao da su novci za mito sudaca Vrhovnog suda.

Po kronologiji, iznesenoj u nacrtu optužnice dostavljenoj u Sabor, ključni datumi akcije podmićivanja bili su 23. i 24. srpnja 2010. Tog 23. srpnja stigli su u Zagreb Ivan Drmić i Sanja Marketić.

Tamo ih je već čekao Srećko Jurišić, splitski poduzetnik, spreman za odlazak u Zadar. Drmić i Marketićka predali su mu 70 tisuća eura koje je trebalo odnijeti nepoznatoj ženi u Zadar. Nakratko se pojavljuje i Drago Tadić sa suprugom koji očito vrlo dobro znaju što se događa. Kasnije istog dana ‘uhvaćen’ je i telefonski razgovor Sanje Marketić i Branimira Glavaša. Kaže mu da je “sve pod kontrolom”.

Vraća se u Osijek

Sutradan ujutro, 24. srpnja 2011., Sanja Marketić kreće iz Osijeka, preko Zagreba, u BiH gdje se Glavaš skriva izvan dosega hrvatskog pravosuđa. Tog je dana Jurišić trebao stići u Zadar i predati novce nepoznatoj ženi u Zadar. Policija ih je sve pratila. U vožnji Sanja Marketić prima poziv od Drmića.

Spominje stres kojem je izložena zbog cijele situacije. Drmić je nešto kratko odgovara i normalno završavaju razgovor. Očito je da se drže plana. Sljedeći poziv što ga je Drmić uputio Sanji Marketić, 30-tak minuta nakon prvog, vrlo je bitan. Iz cijelog razgovora koji je snimljen i priložen optužnici jasno je da dolazi do potpunog obrata.

Drmić spominje odvjetnike i priča kako sve mora prijavit policiji. Glavaševa prijateljica nakon razgovora naprasno se vraća se u Osijek. Odustaje od puta u BiH.

Cijela se akcija Glavaševih jataka zaustavlja. Policija je iznenađena, USKOK sumnja da je netko blizak istrazi obavijestio Tadića i društvo da su pod nadzorom. Istodobno, Drmić, a kasnije i Sanja Marketić, policiji u Osijeku prijavljuju da je nepoznata osoba tražila novca kako bi Vrhovni sud preinačio presudu Branimiru Glavašu. Tada i brzopleto priznaju da su za to već dali 70 tisuća eura u gotovini. Istražiteljima, koji danima znaju što Glavaševi ljude rade, potpuno je jasno da se na sve načine pokušavaju izvući iz nemoguće situacije.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04