NESTANAK ANTONIJE BILIĆ

Draganu Paravinji produljen pritvor za još 30 dana, izručenje Srbiji neizvjesno

ŠIBENIK - Kako je 30-dnevni rok za zadržavanje u pritvoru Dragana Paravinje (43) osumnjičenog za teško ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić kao i dvaju silovanja u pokušaju, trebao isteći u subotu, 22. listopada, to mu je istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić i prije isteka roka produljio pritvor za dodatnih 30 dana, javlja Slobodna Dalmacija.

Ipak, istražni postupak će se u ovom predmetu okončati znatno ranije, već kroz idući tjedan kada će spis biti predan na odlučenje Državnom odvjetništvu.

Istražni sudac Ninić, istaknuo je da će DORH odlučiti hoće li podignuti optužnicu ili će zatražiti proširenje istrage koja je imala za cilj rasvijetljenje okolnosti nestanka djevojke iz Kričaka te ulozi Draganja Paravinje u tom slučaju.

Potvrdio nam je da su na adresu šibenske palače pravde konačno stigli i zapisnici iz Srbije sa saslušanja Paravinjinih roditelja te da su u fazi prijevoda sa ćirilice na latinicu no, po njegovim riječima, još uvijek nisu stigle dvije povratne zamolnice sa hrvatskih sudova.

U omotnicu sa zapisnicima sa saslušanja svjedoka nije uvršten ni iskaz osumnjičenikove supruge jer joj, zbog nepoznate adrese, nije ni uručen poziv na saslušanje temeljem zamolnice od BiH pravosudnih tijela.

U istražnom je postupku u predmetu Paravinja, inače, saslušano dvadesetak svjedoka, među kojima su i susjedi, roditelji i sestre Antonije Bilić koja je sa Čikolskog mosta u Drnišu nestala još 7. lipnja ove godine.

Saslušane su i njezine školske kolegice a iskaz je dao i vlasnik autoprijevozničke tvrtke u kojoj je Paravinja radio te još jedan vozač kamiona. Obavljena je i ekspertiza tahografa i kočničkog sustava kamiona.

Neizvjesno izručenje Paravinje Srbiji

Sud Bosne i Hercegovine razmotrio je zahtjev pravosudnih tijela Srbije za izručenje Dragana Paravinje koji je u toj zemlji osuđen na 4,5 godine zatvora zbog kaznenog djela silovanja te je zaključio da su ispunjene pretpostavke za to, no još se ne zna hoće li i kada doista biti izručen, izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić, a prenosi HRT.

Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa BiH, dodala je. Objasnila je da je cijeli predmet koji se odnosi na zahtjev Srbije za njegovo izručenje proslijeđen Ministarstvu pravosuđa BiH radi daljnjeg odlučivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:43