INTERVJU

Dragan Šutanovac, srbijanski ministar obrane: Visoko cijenim ulogu HV-a na Kosovu

 AP

ZAGREB - Dragan Šutanovac prvi je ministar obrane Srbije koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. U Zagrebu će danas s ministrom Brankom Vukelićem potpisati Sporazum o vojnoj suradnji Hrvatske i Srbije. Prema najavama, taj sporazum simbolično označava i kraj rata na ovim prostorima.

Što za Srbiju znači vojni sporazum s Hrvatskom?

- Sama činjenica da su Srbija i Hrvatska spremne i u najosjetljivijem području međunarodne suradnje potpisati sporazum izuzetan je iskorak u smjeru konačne stabilizacije odnosa. Nakon što smo pokazali da znamo i možemo surađivati u područjima pravosuđa i policije, u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala, stvoreni su uvjeti za suradnju i u području obrane.

Što Srbija može pružiti Hrvatskoj, a Hrvatska Srbiji u pogledu vojne suradnje?

- Naše su vojske komplementarne i postoje kapaciteti koji se mogu staviti u funkciju suradnje. Vojno-medicinska akademija, Vojna akademija, ABKO centar u Kruševcu... već su deklarirani regionalni kapaciteti i samo su dio mogućnosti koje ima Vojska Srbije. Na vojnoj razini surađuje se mnogo lakše i brže nego što surađuju civilne vlasti.

Na Kosovu, u sklopu misije KFOR-a, raspoređeni su hrvatski vojnici i helikopteri. Kako gledate na njihov angažman?

- Svrha je svakog doprinosa u okviru KFOR-a prije svega osigurati sigurnost svim građanima Kosova i Metohije. Visoko cijenim sve zemlje i njihove vojske koje na profesionalan način sudjeluju u osiguranju sigurnosti i izvan granica svoje zemlje.

Kakvi su odnosi Srbije i NATO-a? Možete li u nekom budućem razdoblju zamisliti Srbiju kao članicu Sjeveroatlantskog saveza?

- Srbija je jedina zemlja Europe koja ima tragično iskustvo s NATO-om, koje i danas opterećuje građane. Naša vojna neutralnost ni na koji način ne koči suradnju u okviru programa Partnerstvo za mir, u kojem su i zemlje članice Evropske unije, a koje nisu članice NATO-a!

Glavni vanjskopolitički cilj Srbije je učlanjenje u EU, a prije tjedan dana u Europskom parlamentu dobili smo potvrdu i od europskih parlamentaraca da je reforma vojske motor demokratskih promjena!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:25