KONTRA PARTNERA

DOZNAJEMO KAKVE JE REAKCIJE IZAZVALA BOMBA IVANA VRDOLJAKA DA BI PODRŽAO MILANOVIĆA 'Nadamo se da Šeks sada neće opet aktivirati punktove...'

 
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podržao bi Zorana Milanovića kao predsjedničkog kandidata ako se on odluči na taj korak jer smatra da je on politički kapitalac kakvih je u Hrvatskoj malo, objavio je sinoć Dnevnik.hr.

Na pitanje novinarke bi li izbor za predsjednika Republike mogao biti bivši premijer Zoran Milanović, odgovorio je da mu je on kolega i prijatelj. - Niz godina tijekom kojih smo radili zajedno, u teška vremena gospodarske krize, dobro sam upoznao njegove pozitivne i negativne strane, i mislim da nikome u Hrvatskoj nije sporno reći da je Milanović politički kapitalac kojih u Hrvatskoj nema puno i sve ih je manje - rekao je i dodao da je politički kapitalac i Andrej Plenković.

- Iako nisu politički slični, Zoran Milanović i Andrej Plenković sigurno dobro prezentiraju Hrvatsku, mnogo bolje od Pernara, Grmoje ili Bernardića, mislim to je alternativa - poručio je Vrdoljak te dodao da je za to da HNS podrži Zorana Milanovića u utrci za Pantovčak.

U vlaku ljevice

- Ali, dopustite čovjeku da se on odluči - ipak je dodao.

Vrdoljak je i ranije više puta poručivao kako HNS neće podržati Kolindu Grabar-Kitarović za novi mandat na Pantovčaku, no dok je on žestoko kritizirao predsjednicu, Matija Posavec, međimurski župan i HNS-ov nositelj liste za izbore za Europski parlament, bio je njen izaslanik na svečanom obilježavanju Dana Bjelovarsko-bilogorske županije. No, budući da se oko Milanovića, iako još nije ni sigurno da će ući u utrku za Pantovčak, već sada okuplja dobar dio ljevice i liberalnog centra koji su s njim i ranije surađivali, u taj se vlak ukrcao i Vrdoljak. Što je politički logično ako je izbor sveden na Grabar-Kitarović i bivšeg premijera s kojim je imao bliske odnose. S druge strane, HNS je na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om, čiji je Milanović bio ljuti protivnik pa će biti zanimljivo čuti što će na to reći premijer Andrej Plenković koji je Milanovića, ali i Vrdoljaka koji je tada bio u Narodnoj koaliciji sa SDP-om, pobijedio na izborima, zbog čega je bivši šef SDP-a i Vlade na kraju i otišao iz politike. U HDZ-u nisu jučer navečer htjeli to komentirati, nego su poručili da će o tome sutra nakon sastanka Kluba HDZ-a.

- HNS je više puta javno kritizirao Kolindu Grabar-Kitarović i njeno dodvoravanje desnici i ona, naravno, nije naš politički izbor, a ako je izbor između nje i Milanovića, onda biramo Milanovića. No, to je stav Vrdoljaka, o svemu će odlučivati stranačka tijela nakon europskih izbora na koje smo sada fokusirani - poručuju u stranci.

Poruke iz SDP-a

Iz SDP-a pak neslužbeno poručuju da i Vrdoljak može jednom ispravno odabrati.

- Ako je izbor između sadašnje predsjednice i bivšeg premijera, vjerujem da tu nema nikakvih dilema. Može i Vrdoljak nekada ispravno izabrati. Nadam se samo da neće Šeks sada ponovno ‘aktivirati punktove’, kao što je već jednom radio - poručuje sugovornik iz SDP-a, referirajući se na Šeksov intervju u kojem je opisivao kako je ordinirao po Osijeku da HNS pretrči HDZ-u nakon izbacivanja Mosta iz Vlade.

Vrdoljak je pak za Dnevnik.hr rekao da HDZ od HNS-a nije tražio da na nadolazećim predsjedničkim izborima podrže aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

- To nije tema, a da to od nas i zatraže, ne bismo pristali - poručio je šef HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28