BUNT ZBOG MANJIH DODATAKA NA PLAĆE

'DOSTA JE BILO, SAD IDEMO U ŠTRAJK!' Medicinske sestre najavile štrajk zbog drugog smanjenja plaća ove godine

Predsjednica Glavnog vijeća Ankica Prašnjak kazala je da se sestrama i tehničarima ne želi platiti prekovremeni rad, niti se želi zaposliti 2038 onih koji čekaju na Zavodu za zapošljavanje

Medicinske sestre i tehničari odlučili su štrajkati a točan datum početka štrajka odredit će se naknadno. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare sindikata medicinskih sestara i tehničara, na kojoj su objasnili razloge za industrijsku akciju, a to je u prvom redu drugo smanjenje plaća u ovoj godini.

Zabrana zapošljavanja

Predsjednica Glavnog vijeća Ankica Prašnjak kazala je da se sestrama i tehničarima ne želi platiti prekovremeni rad, niti se želi zaposliti 2038 onih koji čekaju na Zavodu za zapošljavanje. Naime, na snazi je zabrana zapošljavanja u zdravstvu premda u sustavu nedostaje oko 12.000 sestara i tehničara. Prašnjak je istaknula da njezin sindikat, kao ni liječnički koji vodi Ivica Babić, nisu potpisali novi, privremeni kolektivni ugovor, za razliku od onog koji vodi Spomenka Abveršek.

No, kako sada stvari stoje, štrajk neće zahvatiti dobar dio zdravstva. Njega, naime, ne podržava Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, kojem je na čelu Spomenka Avberšek, i koji okuplja oko 20.000 članova.

Sudska odluka

- Da bi se išlo u štrajk, moraju postojati valjani razlozi i argumenti. Zbog čega štrajkati? Protiv pravne države jer je sud presudio da je nešto ništetno? - kazala nam je Avberšek. Novi sukob na sindikalnoj sceni proizašao je iz nedavnog sklapanja privremenog kolektivnog ugovora koji je zamijenio stari u kojem su uoči smjene vlasti povećani dodaci na plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:38