AZTN ODREZAO

DOSAD NAJVEĆA KAZNA ZA KARTELSKO UDRUŽIVANJE U HRVATSKOJ Pet kladionica mora platiti 9,7 mil. kuna, od toga Super Sport najviše

 Ranko Šuvar/EPH

Državna antimonopolska agencija razrezala je dosad najveću kaznu za kartelno ponašanje. Kako su u ponedjeljak, naime, priopćili iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), pet sportskih kladionica mora platiti kaznu u ukupnom iznosu od čak 9,7 milijuna kuna.

Riječ je o tvrtkama koje se bave sportskim klađenjem - Bolus, Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica i Super Sport. Za njih je AZTN utvrdio da su sklopili zabranjeni sporazum, kojim su narušili tržišno natjecanje na tržištu sportskog klađenja, i to tako da su se na sjednici Udruge sportskih kladionica 26. ožujka 2014. dogovorili o budućem načinu obračuna manipulativnog troška u igrama klađenja u Hrvatskoj.

Zapisnici sa skupštine

- Time je sklopljen zabranjeni sporazum, kojim je narušeno tržišno natjecanje u razdoblju od ožujka 2014. do studenoga 2015. - poručuju u AZTN-u.

Pritom kao dokaze navode zapisnik s izvanredne sjednice skupštine Udruge sportskih kladionica, kao i obavijest o promjeni obračuna manipulativnog troška od 28. ožujka 2014. godine koju je Udruga dostavila drugim poduzetnicima na tržištu. Dogovor se, ističu u antimonopolskoj agenciji, počeo primjenjivati 1. travnja 2014. godine.

Manipulativni trošak, objašnjavaju u AZTN-u, sastavni je dio cijene proizvoda, u ovom slučaju klađenja, a njegova visina ovisi o načinu njegova obračuna. Naplata manipulativnog troška od igrača, zatim njegov obračun i visina, ovise isključivo o volji priređivača igara na sreću, koji, kako napominju u AZTN-u, sam odlučuje o načinu njegova obračuna i visini, kao i o tome hoće li igračima uopće naplaćivati taj trošak. Drugim riječima, upravo je to područje u kojem je do izražaja trebalo doći natjecanje među kladionicama. Umjesto toga, dogodilo se, po mišljenju stručnjaka AZTN-a, upravo suprotno.

- Činjenica da manipulativni trošak nije uređen propisima i u potpunosti je fakultativan, što su u očitovanjima potvrdili i priređivači igara klađenja, daje mogućnost priređivačima igara da se u svojoj ponudi natječu različitim visinama manipulativnog troška, što je ovim dogovorom bilo isključeno. Osim toga, budući da je riječ o dogovoru o sastavnom elementu cijene, to predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja.

Izračun troška

Pritom je dogovoreni novi način izračuna manipulativnog troška nepovoljniji za potrošače od onog koji se primjenjivao prije 1. travnja 2014. - “presudili” su u AZTN-u. Dodaju kako se dotada on obračunavao kao postotak od uloga, a nakon sklapanja sporazuma kao postotak od uplate. Posljedica toga je i smanjenje mogućeg dobitka igrača.

U AZTN-u ne otkrivaju koliku će kaznu koji od priređivača morati platiti. Ipak, neslužbene informacije govore da će najveći teret podnijeti Super Sport.

Iz Udruge sportskih kladionica u ponedjeljak su samo kratko poručili kako nema govora o udruživanju u kartel, već se radi o pojedinačnim odlukama poduzetnika. - Odluka Agencije će se poštovati, dok će svaki pojedinačni poduzetnik poduzeti odgovarajuća pravna sredstva u svrhu zaštite svojih interesa - kazali su nam u Udruzi nepreciziravši na koje mjere misle.

Prihodi 800 mil. kuna

Podaci Porezne uprave pokazuju, pak, da su se Hrvati lani manje kladili nego godinu prije. Naime, dok su ukupne uplate u igrama klađenja u 2014. iznosile oko 5,76 milijardi kuna, u prošloj su godini pale na nešto više od 4,97 milijardi kuna. Ipak, radi se i dalje o velikim iznosima, od čega državna blagajna ima prilično veliku korist. Lani je s osnova poreza na dobitke od klađenja u proračun uplaćeno nešto više od 284 milijuna kuna. U 2014. je taj iznos bio znatno manji: oko 52,23 milijuna kuna.

Od pet kladionica koje su se našle na udaru AZTN-a, dvije su 2014. godinu, kako pokazuju podaci Poslovne Hrvatske, zaključile u plusu, i to - Super Sport i Prva sportska kladionica. S druge strane, Bolus, Favorit sportska kladionica i Germania Sport 2014. su zaključili s gubitkom.

Ukupni prihodi tih pet kladionica u 2014. su iznosili nešto više od 800 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:41