NOVI UDARAC SISKU

DORH stao na stranu JANAFA: Sisak neće dobiti 51 milijun kuna duga od naftovoda

Sudski spor je pokrenut zbog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o načinu utvrđivanja zapremnine građevina za obračun komunalnog doprinosa, koji je donijela bivša ministrica Marina Matulović-Dropulić
 Tea Cimas / Cropix

SISAK - Iz Državnog odvjetništva RH u Sisak je stigao odgovor gradonačelniku Dinku Pintariću kojim se odbija njegov zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Upravnog suda prema kojoj Sisak od JANAF-a nema pravo naplatiti 54 milijuna kuna komunalnog doprinosa za gradnju pet spremnika za naftu i naftne derivate na Terminalu u Sisku, nego samo tri koliko je JANAF sam izračunao, a Ministarstvo zaštite okoliša potvrdilo.

“Obavještavamo vas da smo nakon razmaranja spisa, kao i vaših navoda u podnesku utvrdili da u konkretnom slučaju ne postoje zakonski uvjeti i pretpostavke za podnošenje izvanrednog pravnog lijeka, jer presudom nije povrijeđen zakon”, stoji u dopisu kojem je Pintariću upitila zamjenica glavnog državnog odvjetnika Federica Meijer Dusman.

Sisak je podnio tužbu Upravnom sudu Ministarstvo zaštite okoliša tvrdeći da je Ministarstvo pogodovalo državnoj tvrtki na račun grada. Sudski spor je pokrenut zbog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o načinu utvrđivanja zapremnine građevina za obračun komunalnog doprinosa, kojeg je donijela bivša ministrica Marina Matulović-Dropulić, a kako tvrde u Sisku, pravilnik je pisan samo za potrebe JANAFA i njegova spora sa Siskom i Omišljom oko obračuna komunalnog doprinosa za velike spremnike za naftu. Zahvaljujući tome pravilniku JANAF-u je omogućeno da Sisku nanese štetu od 51 milijun kuna.

Naime, kako tvrde u Sisku, Ministarstvo zaštite okoliša je ozakonilo JANAF-ovu samovolju da komunalni doprinos za spremnike za naftu koji se grade u Sisku obračunava na način da se obračuna površina dna spremnika, a ne zapremina. Svaki od pet spremnika u Sisku ima zapremninu od 80.000 prostornih metara, JANAF bi za te spremnike Sisku trebao platiti ukupno 54 milijuna kuna.

No, obračunavajući komunalni doprinos po površini dna spremnika, JANAF je sam izračunao da Sisku mora platiti tri milijuna kuna za svih pet spremnika, što je prihvatilo Ministarstvo zaštite okoliša i izdalo JANAFU građevinsku dozvolu, iako Sisak nikada toj tvrtki nije izdao potvrdu da je plaćen komunalni doprinos. Bez te potvrde grada, JANAF nije smio dobiti građevinsku dozvolu, ali ju je Ministarstvo nezakonito ovjerilo, tvrde u Sisku.

Upravni sud odlučio je da Sisak nije u pravu, te je naložio ponavljanje postupka. Sisak je JANAF-u ponovo izdao rješenje o 54 milijuna kuna komunalnog doprinosa i JANAF se ponovio žalio.

O žalbi će odlučivati Ministarstvo zaštite okoliša. DORH-ova odbijenica Pintariću pokazuje da će Sisak teško naplatiti novac za kojeg drži da mu pripada, te se Pintarić obratio žalbom i Ustavnom sudu, čije rješenje još čeka. Komunalni pročelnik u Sisku, Mile Mikić, ističe kako ga ugodno iznenađuje brzina kojoj je DORH odgovorio na zahtjev iz Siska.

- Mi smo DORH-u uputili dopis 25. travnja, a već 15. svibnja dobili smo njihov odgovor. Bilo bi dobro kada bi DORH bio tako ažuran kada se radi i o drugim zahtjevima i prijavama iz Siska. Neke naše predmete rješava godinama, pa na primjer, još uvijek nemamo odgovor na našu prijavu o krađi semafora s križanja na Fistrovićevoj ulici, iako je grad odavno prijavio krađu, te naveo da ima priznanje počinitelja krađe.

No, za rješavanje takvog slučaja organima gonjenja trebaju mjeseci i godine rada, dok za slučaj JANAF, reagiraju tako promptno. Baš me zanima je su li 51 milijun kuna koliko bi državna tvrtka morala platiti Sisku, te činjenica da bi se dokazalo da državno Ministarstvo tumači zakon kako njemu odgovara, razlozi tako brzog odgovora DORH-a, pita Mikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:03