STEČAJ OTKRIVA NEZAKONITOSTI

DORH ISTRAŽUJE SUMNJIVE POSLOVE CENTAR BANKE Postoje indicije o nezakonitom poslovanju

Istraga je pokrenuta zbog niza indicija da poslovanje nije bilo u skladu sa zakonom
 Berislava Picek / CROPIX;

Istragu o poslovanju Centar banke, nakon što ju je prošli tjedan Hrvatska narodna banka poslala u stečaj, pokrenulo je i Državno odvjetništvo. Neslužbeno doznajemo da je istraga pokrenuta zbog niza indicija da poslovanje te banke, čiji su suvlasnici Dragutin Biondić i Fond gospodarske suradnje Alternative Fond, nije bilo u skladu sa zakonom.

Jer nakon što je propala dokapitalizacija banke od strane češkog investitora J&T, HNB je banku poslao u stečaj, a suvlasnici su se preko medija počeli međusobno optuživati za njezinu propast. Aktualna uprava banke, koju je postavio FGS, tvrdi da je kad je dokapitalizirala banku zatekla brojne rizične kredite zbog kojih je i samo poslovanje bilo otežano.

KAKO JE RADIO SUVLASNIK CENTAR BANKE Biondić sam sebi odobrio čak 17,2 milijuna kredita

Biondiću kriva Uprava

Istovremeno, Dragutin Biondić, bivši većinski vlasnik banke i sadašnji suvlasnik, optužuje novu upravu da nije ispoštovala sve dogovore, te da nije postavila kompetentne ljude na čelo banke.

Činjenica je da predsjedniku Uprave Centar banke Tomislavu Marincu HNB nikad nije dao suglasnost za preuzimanje te funkcije, te da u toj instituciji nisu bili zadovoljni njegovim preuzimanjem tog posla.

Država je, naime, preko tog rizičnog fonda u tu banku uložila gotovo 50 milijuna kuna. Ubuduće planiraju raskinuti suradnju s tim fondom jer su, doznajemo u Ministarstvu obrta i poduzetništva, nezadovoljni suradnjom.

Mediji su ovih dana pisali o rizičnim kreditima koje je uprava te banke odobravala proteklih godina, a spominjali su se milijunski krediti dani kontroverznim poduzetnicima kao što su Slaven Čolak i Ivan Mlinar...

Bivši većinski vlasnik banke Biondić na pitanje je li vlastitim tvrtkama izdavao kredite, odgovorio je da je vlastitim tvrtkama odobrio tri kredita u ukupnom iznosu od 17,2 milijuna kuna ali, kako je rekao, u skladu sa zakonom te je dodao da su krediti vraćeni.

Teškoće u poslovanju Centar banke pojavile su se još prije godinu dana, kad je banka počela imati problema s likvidnošću i solventnošću.

Hrvatska narodna banka utvrdila je da imovina te banke ne pokriva njezine postojeće obveze, pa su banci naložili niz mjera da bi poboljšali likvidnost i solventnost, ali vanjski revizor je u travnju ove godine utvrdio da banka nije ispravno procijenila rizičnost svog kreditnog portfelja, odnosno da nije iskazala potreban ispravak vrijednosti svog portfelja.

Utvrđeno je da bez žurne dokapitalizacije banka ne može nastaviti poslovanje. Kao potencijalni investitor javio se češki J&T, koji je trebao banku dokapitalizirati sa 150 milijuna kuna.

Zajedničko ulaganje

Ali predstavnici J&T banke nisu se uspjeli dogovoriti o uvjetima. Tražili su naime da država preuzme sve loše kredite, a Ministarstvo financija bilo je spremno na opciju da DAB, nakon provedene dokapitalizacij, otkupi samo problematični portfelj HBOR-a. No dogovor nije postignut. Država ubuduće, doznajemo u ministarstvu Gordana Marasa, više ne želi ulagati preko FGS-a Alternative Fonda, preko kojeg se obvezala na zajedničko ulaganje s privatnim investitorom RMS Mezzaninom, koji je partner J&T-a, u visini od 600 milijuna kuna.

Raskid ugovora

Ministar Gordan Maras odlučio je, neslužbeno doznajemo, zatražiti smjenu uprave Fonda za gospodarsku suradnju Alternative, i to već na sljedećoj sjednici. Ako mu to i ovaj put ne uspije jer je to već pokušao, država će se odlučiti za jednostrani raskid ugovora s tim FGS-om.

Dosad je država u taj FGS uložila oko 75 milijuna kuna iz proračuna preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- Trebali bismo preko tog FGS-a investirati još dodatnih 225 milijuna kuna, ali to ne dolazi u obzir - kaže nam izvor iz Ministarstva. U Ministarstvu su spremni i na tužbu koja bi mogla uslijediti od FGS-a, pa i na njezin mogući gubitak, ali najavljuju da će ako se utvrdi da je uprava FGS-a nasavjesno poslovala i oni krenuti s tužbama.

- Tužit ćemo pojedince iz uprave ako se dokaže nesavjesno poslovanje - rekao nam je izvor u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:57