USTAŠKI DERNEK

Domovinski pokret se obrušio na Milanovića, imaju kategorički zahtjev za policiju!; Ljevica: ZDS je isto kao Sieg Heil...

Ovo je nažalost rezultat osam Plenkovićevih godina i obrazovnog sustava kojem su na čelu bili njegovi ministri - tvrde iz stranke Možemo!

Imotski screenshot

 Tiktok/

Nakon što su video snimke i fotografije s trgu u Imotskom na kojima više stotina mladića i djevojaka pjeva ustaške pjesme ili podignutom rukom slavi zločinačku ustašku paradržavu zgrozile, pa i šokirale brojne građane, prvi je reagirao predsjednik Republike Zoran Milanović.

Šef države žestoko je osudio masovno veličanje ustaša i NDH uoči koncerta Mate Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića na stadionu u Imotskom.

- Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tijekom jednog koncerta - nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona - poručio je jučer predsjednik Milanović.

Nakon svog nekadašnjem stranačkog šefa, masovno slavljenje ustaških zločinaca u Imotskom osudili su i u SDP-u.

- Oštro osuđujemo veličanje zločinačke NDH u Imotskom. Pod ustaškim simbolima ubijeno je, mučeno i prognano na stotine tisuća ljudi, samo zato što su na neki način bili drukčiji, a hrvatski teritorij prodan je Italiji. Dok neki u vladajućoj koaliciji podržavaju ustaštvo i pokušavaju revidirati povijest, mi smo ponosni na dugu antifašističku tradiciju i borbu koja nas je pozicionirala na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Antifašizam je ugrađen u same temelje moderne Europe i Hrvatske, on predstavlja borbu za jednakost, ljudska prava, demokraciju i socijalnu pravdu. Na tim vrijednostima moramo nastaviti graditi društvo tolerancije, solidarnosti i sigurnosti za sve naše građane - poručuju iz najjače oporbene stranke.

Video s trga u Imotskom uoči koncerta, na kojem tisuće pjevaju zloglasnu ustašku pjesmu:

Jutros je osuda stigla i iz stranke Možemo! iz koje prst upiru prema predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću kojeg drže suodgovornim za masovno veličanje ustaša i njihovih zločinaca.

- Ovo je nažalost rezultat osam Plenkovićevih godina i obrazovnog sustava kojem su na čelu bili njegovi ministri. Dvostruke konotacije za pozdrav "Za dom spremni" ne postoje, to je pozdrav jednak Hitlerovom Sieg Heil, pod kojim su nemilosrdno ubijeni milijuni ljudi. Dvostruke konotacije uveo je HDZ Andreja Plenkovića, kako bi se dodvorio dijelu desnice na čije glasove računa. Neki njegovi gradonačelnici, saborski zastupnici, ali i ministri koji ustaše nazivaju hrvatskom vojskom i izražavaju im zahvalu, očito misle da je to prihvatljivo i poželjno. Ustaše nisu bili hrvatska vojska, a antifašizam je utkan u Ustav RH. Pozivamo Andreja Plenkovića da jasno osudi ustaški dernek u Imotskom, a policiju i sudove da hitno reagiraju i kazne sve koji su veličali fašizam - tvrde.

Stranka Možemo! nezadovoljna je i izostankom policijske reakcije.

- Slavljenje ustaštva, kakvom smo imali priliku svjedočiti u Imotskom, znači slavljenje rasnih zakona, progona i ubijanja Srba, Židova, Roma i drugih manjina. To znači i slavljenje ubijanja Hrvata i svih antifašista koji su se protivili zločinačkom ustaškom režimu. To znači i slavljenje predaje Istre i Dalmacije fašističkoj Italiji. Crne zastave, nacističko salutiranje i slavljenje mržnje prema drugima i drugačijima nisu domoljublje nego poniranje ispod najniže granice čovječnosti. Onima koji su nacistički salutirali, nosili ustaške simbole i stihove koji veličaju ustaške zločince, treba se pozabaviti policija. Pitanje je zašto to nisu učinili na licu mjesta - poručuju iz Možemo!.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta najoštrije osuđuje do sada nezabilježeni i potpuno ispolitizirani napad, nadamo se ne zadugo, aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na glavne aktere i desetke tisuća sudionika proslave 29. obljetnice pobjedničke akcije Oluja u Imotskom.

Aktualni predsjednik u isti je kontekst stavio događaje na stadionu u Imotskom 6. kolovoza ove godine i popratno slavlje u gradskim kafićima te u najgoroj maniri udbaških doušnika iz bivšeg jugototalitarnog sustava povezao pjevanje iz ugostiteljskih objekata s nastupom Marka Perkovića Thompsona na koncertu Mate Bulića, a gdje je ovaj gostovao zajedno s Draženom Zečićem - poručio je predsjednik Kluba Igor Peternel.

Medijsko i političko difamiranje najpopularnijeg hrvatskog glazbenika potpuno je neprihvatljivo, kaže čelnik DP-ova saborskog kluba zastupnika, te je za svaku osudu i apsolutno protivno hrvatskim nacionalnim interesima.

- Za Klub zastupnika Domovinskog pokreta na čijem sam čelu i koji je dio vladajuće većine u Hrvatskoj, za svaku su osudu i Milanovićevi potpuno neargumentirani napadi na dragovoljački pozdrav HOS-a, braniteljske insignije i sve ono što hrvatske obrambene snage predstavljaju u kontekstu pobjedničkog otpora velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku državu. Klub zastupnika Domovinskog pokreta ovim putem iskazuje potporu Marku Perkoviću Thompsonu, a Milanovićeve prizemne manipulacije te jeftino dodvoravanje ljevici u vrijeme predsjedničke predizborne kampanje bez ikakvih ograda osuđujemo. Također napominjemo da DP u MUP-u ima državnog tajnika, pa kao Klub zastupnika čiju politiku naš dužnosnik treba provoditi od njega tražimo i očekujemo da se politički založi protiv eventualnih sankcioniranja bilo koga od posjetitelja koncerta naših uvaženih glazbenika u Imotskom. U tom kontekstu posebno ističemo činjenicu da u krugu stadiona gdje se održavala proslava Oluje i veličanstveni koncert, prema službenim podacima policije, nije bilo incidenata, a kamoli ometanja javnog reda i mira ili nekog drugog prekršaja, a na što aludira predsjednik Zoran Milanović. Objava Zorana Milanovića na društvenim mrežama kojom proziva izvođače i posjetitelje koncerta u Imotskom podsjeća na već viđeni protuustavni oblik njegovog djelovanja i potpuno neprihvatljivi pritisak na izvršne i pravosudne institucije Hrvatske države koji mi u saborskom klubu Domovinskog pokreta nikada nećemo prihvatitim - poručio je Peternel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:05