ZA SELJAKE

DOMOLJUBNA KOALICIJA POTPISALA SPORAZUM 'Ne želimo svojoj djeci da prelaze granicu kao što vidimo slike zadnjih dana'

 Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR - Predsjednici osam stranaka Domoljubne koalicije (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS, HDS, HSLS i Hrast) u ponedjeljak su u Vukovaru potpisali koalicijski sporazum za predstojeće parlamentarne izbore. Učinili su to u dvorištu OPG-a Sekulić na vukovarskoj Mitnici, a odabirom lokacije htjeli su poslati poruku kako će držati do hrvatskog seljaka i domaće proizvodnje, ali i vrijednosti Domovinskog rata. I kulisa je bila u skladu s porukama. S razglasa se čula „Domovina“ Miroslava Škore, a pokraj stola na kojem su se potpisivali papir stojale su dvije djevojke u tradicionalnim narodnim nošnjama... Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je nakon potpisivanja sporazuma da „današnji čin znači da smo bili uspješni, jer Domoljubna koalicija 3,5 godine pobjeđuje Hrvatskom.“

- To je jedina opcija koja Hrvatskoj nudi prosperitet u gospodarskom smislu i u tom dijelu doista želimo načiniti korjenite reforme. Zar nije sramota da Hrvatska uvozi 70 posto hrane? Zato i krećemo s ovog mjesta i kažemo da ćemo dati prednost našim poljoprivrednim proizvođačima, našim proizvodima na policama u našim samoposlugama i hotelima za vrijeme turističke sezone. Moramo zaštititi našu poljoprivrednu proizvodnju, jer na taj način štitit ćemo i sebe. Bez zdrave Slavonije nema ni zdrave Hrvatske. Druga stvar, ovdje smo na legendarnoj, kultnoj Mitnici, gdje se ginulo i gdje se branila i obranila Hrvatska. Ostat ćemo vjerni i svim temeljnim vrijednostima Domovinskog rata, svim idejama za koje su ginuli ljudi na Mitnici, Vukovaru, čitavoj Hrvatskoj. Nikakve političke, ideološke magle neće nas pokolebati. Razlikujemo dobro od zla, svjetlo od tame - rekao je Karamarko, poručivši i kako će „Domoljubna koalicija u studenome pobijediti.“

- Nakon toga okrećemo novu stranicu povijesti moderne hrvatske države u kojoj će svi građani Hrvatske i hrvatski narod od svog rada moći živjeti, a ne da u ove tri i pol godine imamo inventuru od 100 tisuća iseljenih mladih ljudi, 100 milijardi kuna novog duga... - poručio je Karamarko, dok je predsjednik HSS-a Branko Hrg naglasio kako bi „Hrvatska teško imala šansu ako bi izbori otišli u krivom smjeru, ali vjerujem da će otići u pravom smjeru.“ HSLS-ov čelnik Darinko Kosor naglasio je da je cilj pobijediti apsolutnom većinom.

- Samo tako možemo provoditi prave društvene i gospodarske reforme. Ne želimo svojoj djeci da prelaze granicu na sličan način kao što vidimo zadnjih dana slike u Hrvatskoj - rekao je Kosor.

Karamarku je poziv da preveze izbjeglice 'nesuvisao'

Čelnici stranaka nisu odgovarali na pitanja novinara, pa smo tako ostali uskraćeni na Karamarkov komentar izjave ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji ih je pozvao da svoju empatiju dokažu tako da s dva autobusa prevezu dio izbjeglica iz Opatovca prema mađarskoj granici.

- Nemam komentara. To je nesuvislo - samo je kratko rekao Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31