REPORTAŽA IZ KOLONE

‘Doktorica me za cijepljenje naručila u 11 sati. Kad sam došao, imao sam što za vidjeti...‘

Dio pacijenata odlučio je doći i nekoliko sati prije nego što je samo cijepljenje počelo
 Marko Todorov/Cropix

Nepregledni redovi pacijenata koji su bili naručeni na cijepljenje stvorili su se već u utorak ujutro na zagrebačkoj Ksaverskoj cesti i prije 9 sati, kad je cijepljenje službeno počinjalo. Prvi su stigli već oko 7 sati.

- Doktorica opće medicine rekla je da ću se cijepiti u 14 sati. Ali, zašto me s Vrapča slali ovdje? Mogao sam ići na neki bliži punkt. Srećom me sin doveo. Evo, sada je već prošlo 14 sati, a ispred mene ima barem još sto ljudi.

U redu je meni čekati pola sata, ali baš dva sata da čekam, pa ja nisam ni sposoban za to - rekao nam je Ismet Bašić, osamdesetogodišnjak, sjedeći u plastičnom stolcu ispred ulaza, dodajući kako ga je doktorica opće prakse nazvala u ponedjeljak u 17 sati I rekla mu da se pojavi na cijepljenju sutradan na Ksaveru u 14 sati.

image
Marko Todorov/Cropix

I Vusić Ivan (70), kojega također zatječemo u redu, rekao nam je kako nije zadovoljan organizacijom cijepljenja.

- Bio sam naručen od strane svoje doktorice u 11 sati. No, kada sam došao ovdje, red je išao sve do okretišta tramvaja. Dakle, bar tristo metara. Nije mi se dalo čekati, otišao sam doma na ručak, I sada sam opet tu, čekam. Organizacija je jako loša - rekao je Vusić.

- Mene su naručili u 10:30. Kada sam došao, odmah mi je bilo jasno da ništa neće biti od toga. Nisam mogao čekati jer imam posao. Otišao sam, odradio posao I evo me sada opet tu - rekao nam je jedan mlađi građanin, uz molbu da ostane anoniman.

Pojačan tempo

Na punktovima za cijepljenje u Runjaninovoj ulici te u Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” nije bilo takvih gužvi I ljudi s kojima smo ondje razgovarali nisu dugo čekali na dogovoreno cijepljenje.

image
Marko Todorov/Cropix

No, što se to onda dogodilo na Ksaveru?

- Moram reći da smo iznenađeni da su se odazvali baš svi koje su liječnici obiteljske medicine zvali. Jer, prije, kada smo imali slične punktove u Sisačko-moslavačkoj županiji, u pravilu se događalo da se mnogi pozvani na cijepljenje ne odazovu.

Ova je lokacija Zagrepčanima lako dostupna, može se doći automobilom, tramvajem... I došli su nam baš svi naručeni - obrazložila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, Ivana Pavić Šimetin, dodavši kako se “i dalje uhodavaju kako napraviti punktove da budu protočniji”.

Osim toga, i neki su pacijenti odlučili da je "bolje doći ranije", vjerojatno u strahu da će kasnije nestati cjepiva. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je najavio mogući automat s brojevima, kako ne bi bilo gužvi i kako bi se poštivale epidemiološke mjere. Nastavi li se ovaj tempo cijepljenja i stigne li dovoljno cjepiva, 85.000 prijavljenih Zagrepčana za cijepljenje vrlo bi brzo moglo biti zaštićeno od koronavirusa.

image
Marko Todorov/Cropix

Inače, u utorak je nastavljeno i cijepljenje u domovima zdravlja starijih od 65 godina i kroničnih pacijenta, bez obzira na godine. U jednom je danu cijepljeno oko 4500 osoba. To govori da bi se u mjesec dana i bez pojačanog tempa u Zagrebu moglo cijepiti više od 150.000 osoba.

Stigne li, pak, veća količina cjepiva, jedan od punktova za masovno cijepljenje bit će na Zagrebačkom velesajmu, najavljuju iz "Štampara". Teško je prognozirati kako će se kretati isporuke cjepiva, jer u protekla dva mjeseca nije isporučeno barem 30 posto dogovorenog, odnosno tek malo više od 200.000 doza, a do kraja ožujka trebalo bi stići još oko 500.000.

Zaostaci

Razlog zaostajanja u isporukama je to što je, primjerice, AstraZeneca/Oxford tijekom veljače trebala isporučiti 150.000 doza, a stići će 50.000 manje. Teško je organizirati cijepljenje cjepivom Moderne, jer ta tvrtka otkazuje isporuku "u zadnji tren" pa tako prošlog tjedna u Hrvatsku nije stigla nijedna doza, a obećanje je da će cjepivo stići u četvrtak. Pfizer je također u zaostatku od tri kutije tjedno u drugoj polovici veljače te po dvije ranijih tjedana.

Sve to usporava tijek cijepljenja pa EU i ovih dana pokušava povećati isporuke. Hrvatska je rezervirala više od 6 milijuna doza cjepiva, što je dostatno za stopostotnu procijepljenost svih građana starijih od 18 godina. S obzirom na to da se do kraja ožujka očekuje 500.000 doza, realno je očekivati najmanje 2 do 2,5 milijuna doza do kraja lipnja.

Do lipnja se može cijepiti 50% odraslih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako bi se do početka ljeta u Hrvatskoj moglo cijepiti 50 posto odrasle populacije. Trenutačno su na redu za cijepljenje stariji od 65 godina, kojih u Hrvatskoj ima 761.931, te 455.530 kroničnih bolesnika.

Riječ je o 1,2 milijuna onih koji bi se mogli cijepiti u toj drugoj skupini, a bude li odaziv barem 50 posto, to znači da bi za njihovo cijepljenje trebalo 1,2 milijuna doza. Što se tiče mlađih od 65, a starijih od 18, koji bi se cijepili u trećoj fazi, njih je 2,5 milijuna, među kojima je i oko pola milijuna kroničnih pacijenata koji su već na redu za cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:43