OGNJEN BRBOROVIĆ

'DOKAZA JOŠ NEMA!' Šef komisije za kanabis za Jutarnji o tvrdnji da je američka vlada priznala kako marihuana ubija rak

Slavonski Brod 070710.Policija je jucer u popodnevnim satima zapljenila kod 27 godisnjeg mladica u Zbijegu pokraj Slavonskog Broda,stabljike indijske konoplje(marihuana) u vrijednosti oko 100 000 kuna i pistolj.Na slici zapljenjena marihuana u policijii.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Mnogi hrvatski mediji preko vikenda su objavili vijest kako je američka vlada konačno priznala da marihuana ili kanabis ubija rak. To je izazvalo golem interes među našim građanima, posebice oboljelima od malignih bolesti.

Izvor vijesti, britanski tabloid Mirror, pozvao se na Cancer. gov, web stranicu američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) koji je u srpnju nadopunio savjetodavnu rubriku pitanjima i odgovorima o kanabisu. Uz objašnjenje što je kanabis, na stranici su navedeni pokusi na miševima i štakorima koji su pokazali da kanabinoidi (aktivne kemijske tvari u kanabisu) mogu ubiti određene vrste tumorskih stanica. No, striktno je navedeno da u bazi PubMed, najpoznatijoj medicinskoj bibliografskoj bazi podataka, nema nijedne kliničke studije o kanabisu kao lijeku protiv raka.

Da medijski napisi kako je dokazano da marihuana liječi maligne bolesti nemaju znanstveno uporište smatra i doc. dr. Ognjen Brborović, koji je na čelu Vladina Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe.

- Mediji su nadopunjene podatke o kanabisu sa stranice Nacionalnog instituta za rak krivo intrepretirali kao dokaz o njegovoj učinkovitosti u liječenju raka. To su sve rana istraživanja. Zamislite što bi se dogodilo kad bi moćna farmaceutska industrija tako u medijima objavljivala rezultate istraživanja in vitro i na miševima? Imali bismo svaki dan najavu novog lijeka za rak - rekao je Brborović.

Povjerenstvo na čijem je čelu u lipnju ove godine preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma. Naime, kliničke studije pokazale su da kanabinoidi kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli te mučninu i povraćanje zbog kemoterapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30