SASTANAK U BUDIMPEŠTI

DOGOVOR PREDSJEDNICE I ORBANA Mađari napokon vraćaju vlak Hrvatskoj, stiže večeras ili sutra: 'To je dokaz da se problemi mogu rješavati dijalogom'

Riječ je o vlaku kojim su 18. rujna dovezene izbjeglice do mađarsko-hrvatske granice
 AFP, Vlado Kos / CROPIX

Nakon sastanka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i mađarskog premijera Viktora Orbana predsjednica je novinarima izjavila da je postignut dogovor o povratku hrvatskog vlaka na teritorij Hrvatske.

Riječ je o vlaku kojim su 18. rujna dovezene izbjeglice do mađarsko-hrvatske granice, a zadržala ga je mađarska policija. Nakratko je zadržala i hrvatske policajce te strojovođe, no svi su ubrzo pušteni, dok je vlak zaglavio na kolodvoru u gradu Magyarbolyu.

Predsjednica je u Budimpešti rekla da je u sva tri uspješna razgovora koje je obavila s mađarskim državnim vrhom razgovarala i o povratku vlaka te da je odlučeno da će on u Hrvatsku stići već večeras ili sutra ujutro.

'To je dokaz da se problemi mogu rješavati razgovorom i dijalogom', kazala je predsjednica.

Ona se nešto ranije susrela i s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom, s kojim je održala i zajedničku konferenciju za novinare. Ader je u jednom trenutku iznenadio novinare kad je na pitanje hoće li Mađarska pokazati dobru volju i uskoro vratiti Hrvatskoj vlak uzvratio da ga je pitanje 'iznenadilo, jer je mislio da je taj vlak već odavno vraćen u Hrvatsku'.

Inače, na istoj je konferenciji predsjednica kazala da 'ako hrvatska vlada nije znala za ovaj posjet Mađarskoj, to je njihov unutarnji problem, jer je savjetnik za vanjsku politiku premijera Zorana Milanovića o tome obaviješten prije mjesec dana'.

'Savjetnik predsjednice za vanjsku politiku još je prije mjesec dana razgovarao s premijerovim savjetnikom za vanjsku politiku i ako (u Vladi) nisu znali za posjet Mađarskoj, to je njihov unutarnji problem. Ne vidim razloga za Ostojićevo prozivanje, jer ministar unutarnjih poslova baš i nema neke ovlasti u području vanjskih poslova', rekla je predsjednica u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da u ovom trenutku predsjednica nije trebala ići u posjet Mađarskoj.

'Posjet Mađarskoj usmjeren je upravo na rješavanje odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Galamdžije to neće riješiti, to se rješava hladne glave, uz međusobno poštovanje i uvažavanje', naglasila je predsjednica, istodobno napomenuvši kako 'nije lijepo da na ovakav način, u stranoj zemlji, raspravljamo o našim razmiricama u Hrvatskoj'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:27