ZVJERSTVO KOD OLIBA

DOBRI DUPIN BOJAN POGOĐEN HARPUNOM Mole se građani da jave ako ga ugledaju, bez pomoći neće preživjeti

Istraživači pozvaju sve koji ga idućih dana opaze na moru da to dojave na telefon 051 604666, faxom 051 604668 ili emailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 Plavi svijet

VELI LOŠINJ - U moru kod otoka Oliba istraživači "Plavog svijeta" vidjeli su danas prijepodne ranjenog dupina s harpunom u leđima, koji je još plivao, ali mu se zbog vremenskih uvjeta nisu uspjeli približiti.

Kretanje će uzrokovati dalje ozljeđivanje tkiva i neizvjesno je hoće li preživjeti ako se harpun ne ukloni, priopćeno je iz Plavog svijeta. Istraživači pozvaju sve koji ga idućih dana opaze na moru da to dojave na telefon 051 604666, faxom 051 604668 ili emailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bi mogli pratiti lokaciju i stanje životinje te kako bi mogli reagirati.

Ranjenog dupina su vidjeli danas tijekom redovnog istraživanja područja Kornatskog arhipelaga. Metalni harpun duži od metra zabijen je duboko u tkivo , malo ispred leđne peraje. Istraživači su zaključili da je nedavno ozlijeđen jer je plivao i zaranjao, putujući u smjeru sjevera.

Točno znaju i kojoj jedniki se radi: taj dobri dupin jedan je od 20 najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića, kojega su prvi put susreli i fotografirali lipnja 2004. godine i nazvali ga Bojan. Od tada su ga susreli ukupno 55 puta, posljednji put 8. kolovoza.

Položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je pogođen u trenutku kada je napadačima ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost. Naime, objašnjavaju iz Plavog svijeta, dobri dupini povremeno prilaze brodovima kako bi plivali u pramčanom valu i promotrili ljude na plovilu i tada su najranjiviji.

Podsjećaju da je prije tri godine na isti način, prilikom plivanja u pramčanom valu, harpunom ubijen dobri dupin na jugoistočnoj obali Istre, između Valture i Kavrana. Životinja vjerojatno nije odmah uginula jer je prema dojavi bila živa i nasukana na obalu kad je prvi puta opažena.

Dobri dupini su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo ubijanje zapriječena je kazna od 35.000 kuna. Stoga je i ovaj događaj prijavljen Inspekciji zaštite prirode koja će pokrenuti istražne radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:22