U PAKLU BIROKRACIJE

'Dobar dan, htio bih otvoriti tvrtku za 10 kuna'. Hitro.hr: 'Žao nam je, ali još nismo dobili upute, nazovite nas idući tjedan'

Točno, zakon je stupio na snagu, ali mi nismo dobili upute, kaže službenica
 EPH arhiva

- Dobar dan. Htio bih registrirati tvrtku za 10 kuna pa vas molim da mi kažete koja je procedura - pitam službenicu u zagrebačkom uredu Hitro.hr-a.

Predstavio sam se kao osoba koja je uistinu zainteresirana za novu, jeftiniju i bržu Vladinu mjeru za poticanje poduzetništva.

- Prvo morate registrirati ime tvrtke. Imate formular na web stranici Hitro.hr-a koji ispunite, a onda čekate provjeru postojili već to ime. Sud odlučuje možete li registirati tvrtku na to ime i nakon tri do četiri dana dobit ćete rješenje - odgovori mi službenica.

- Kako 3 do 4 dana? Pa čitao sam da su u Vladi rekli da se postupak za jednostavne tvrtke znatno skraćuje i pojednostavljuje i da sve zajedno traje 24 sata? - kažem.

Nakon uzdaha i kratke stanke, službenica me neugodno iznenadila.

- Znate što, najbolje da dođete ili nazovete drugi tjedan jer tada ćemo krenuti s registracijom jednostavnih tvrtki - hladnokrvno mi je odgovorila i zatim rekla da nema više vremena.

- Samo malo! - prekinem je ja u zadnjem trenutku.

- Pa zar zakon o osnivanju tvrtki za 10 kuna nije krenuo danas? Kako to mislite da se javim drugi tjedan - pitam.

- Pa je. Zakon je stupio na snagu danas, ali mi još nismo dobili upute za postupanje. Dobit ćemo ih do kraja tjedna - kaže ona, a onda zastane, shvaćajući valjda kako je kraj tjedna sutra (u petak), pa nastavi: - Najvjerojatnije već sutra - kaže mi i zatim poruči:

- Gledajte, stranka mi je došla. Više stvarno nemam vremena. Najbolje da nazovete idući tjedan, tada ćemo znati više. Doviđenja!

Tako je “prvi dan primjene novog zakona” opet, tko zna koji put u Hrvatskoj, zapeo u birokratskim katakombama među oznojenim službenicima kojima nitko nije objasnio što trebaju činiti.

1. Odabrati ime tvrtke na Hitro.hr ili kod javnog bilježnika. Provjerava se postoji li već društvo s istim ili sličnim imenom. Zato je, uz odabrano ime društva, preporučljivo pripremiti alternativna imena.

2. Po provjeri imena društva, Hitro.hr će vas uputiti da izvršite rezervaciju imena. Pri odabiru imena društva koristite se portalom sudreg.pravosudje.hr. Tvrtka trgovačkoga društva mora se jasno razlikovati od tvrtke drugoga trgovca upisane u sudski registar kod istog registarskog suda.

3. Nakon 3 do 4 dana sud vam dostavlja rješenje u kojem piše smijete li ili ne osnovati tvrtku pod odabranim imenom (tako je rekla službenica na šalteru Hitro.hr u Fini).

4. Nakon toga slijedi postupak osnivanja kod javnog bilježnika koji će sastaviti zapisnik o osnivanju na obrascu koji je objavljen uz izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Uz trošak javnog bilježnika (500 kuna) iznosu se dodaje i trošak za Izjavu o nepostojanju dugovanja (47,50 kuna).

5. Uz odabrano ime i dokumentaciju sastavljenu kod javnog bilježnika, u banci se otvara račun nove tvrtke, uplaćuje temeljni kapital od 10 kuna, sudske pristojbe za upis osnivanja (60 kuna) i naknada Narodnim novinama za objavu oglasa (200 kuna).

6. Sva dokumentacija i potvrde o uplati predaju se javnom bilježniku ili uredu Hitro.hr koji kroz sustav e-tvrtke podnose prijavu za osnivanje j.d.o.o. Ako je prijava potpuna i osnovana, nadležni registar trgovačkog suda dužan je u roku od 24 sata elektronički dostaviti rješenje o upisu j.d.o.o. u registar. Dokumentacija i potvrde mogu se osobno odnijeti ili poslati poštom na sud, no time se procedura produljuje za tri do sedam dana.

Ukupno: 807,50 kn

Mogući su i daljnji troškovi za ovjere potpisa i prostojbe kod javnog bilježnika (imenovanje članova uprave, adresa tvrtke...)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31