NOVI ZAKON

Do 10 godina zatvora za one koji na prijevaru uzmu novac EU

Zatvor odsad prijeti i onima koji će pri oglašavanju svojih proizvoda davati lažne podatke
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - "Zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju", "subvencijska prijevara", "zabranjeni dogovor u postupku javne nabave", "zavaravajuće oglašavanje" - samo su neka od novih kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta koje donosi novi Kazneni zakon.

Radna skupina

Podsjetimo, nakon 13 godina primjene postojećeg, napisan je novi Kazneni zakon koji bi pred Vladu i Sabor trebao stići već ovog proljeća, a kojeg je dvije godine pripremala 21-člana skupina sastavljena od profesora kaznenog prava, sudaca praktičara, te predstavnika Odvjetničke komore, Državnog odvjetništva, MUP-a i Ministarstva pravosuđa. Novi KZ trebao bi biti donesen u ovom mandatu Sabora, prije raspisivanja izbora.

Dakle, Hrvatska bi u 2012. trebala ući s novim KZ-om. Jedan od ključnih autora novog zakona - gdje se u 23. glavi opisuju djela gospodarskog kriminaliteta - jest prof. dr. Petar Novoselec sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Prilagodba sustavu

Najviša predviđena kazna za privredni lopovluk ostaje deset godina zatvora. Glavni smisao reforme jest prilagođavanje kvalifikacija gospodarskog kriminaliteta našem ekonomskom sustavu.

Naime, postojeći KZ, pojašnjava Novoselec, preuzeo je definicije te vrste delikata iz socijalističkog sustava, kad trgovačka društva u današnjem obliku nisu postojala. Uz to, neka nedjela bila su nejasno definirana, a neka su se međusobno preklapala, što je stvaralo poteškoće u sudskoj praksi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32