LOV NA ZVIJEZDU

Dječja pravobraniteljica: Nemojte se rugati djeci i biti posprdni

Mila Jelavić šalje upozorenje RTL Televiziji zbog uvredljivih izjava žirija u showu ‘Hrvatska traži zvijezdu’

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poslat će ovih dana RTL Televiziji upozorenje s preporukama kako se odnositi prema maloljetnim natjecateljima u showu “ Hrvatska traži zvijezdu ”. Naime, nije rijetkost da se članovi žirija rugaju maloljetnicima, ismijavaju njihov izgled ili nastup te ih posprdno komentiraju.

- Koliko nam je poznato, u toj se emisiji radi o natjecateljima starijima od 16 godina. To je već dob u kojoj mladi mogu stupiti u brak ili napisati oporuku pa i o sudjelovanju u showu. Također, svi oni imaju suglasnost roditelja. No, želimo apelirati na organizatore da imaju na umu osjetljivu dob tih natjecatelja i da im se obraćaju s dostojanstvom, a na roditelje da su dužni upozoriti djecu na moguće loše posljedice. Osobito upozoravamo roditelje da dobro pročitaju ugovor koji potpisuju s organizatorima - kažu u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Preambiciozni roditelji

S RTL-a tako ističu da je “Hrvatska traži zvijezdu” emisija koja otvara put prema glazbenoj karijeri, te kažu da njihov žiri u najboljoj namjeri govori kandidatima što ih može očekivati na putu do uspjeha.

- RTL -Televizija pregledava svaku emisiju showa prije emitiranja, a svi kandidati koji nastupaju potpisuju izjavu s produkcijskom kućom kojom daju suglasnost o nastupanju, snimanju i emitiranju njihovih nastupa. Ako su maloljetni, njihovi roditelji ili zakonski zastupnici potpisuju istu izjavu - poručuju s RTL-Televizije.

Predsjednik žirija Tony Cetinski smatra da je nerijetko problem u preambicioznim roditeljima.

- Nikad ne bih pristao nastupati u spektaklu koji se ne drži zakona i propisa, a ovaj show to apsolutno poštuje. Djeca između 16 i 18 godina ovdje nastupaju samo uz suglasnost roditelja. Ja se zbog ovih prozivki ne osjećam nimalo krivim. Emisija ‘Hrvatska traži zvijezdu’ toliko je gledana da već svi znaju što tu mogu očekivati. Ako netko ne želi biti tu, neka se ne prijavljuje - govori Cetinski.

Nema li pametnijeg posla?

Anđa Marić čudi se reakciji pravobraniteljice, pitajući se nema li ona pametnijeg posla.

- Zadaća članova žirija jest da natjecatelje stavlja u neočekivane situacije, jer i takve čekaju buduću glazbenu zvijezdu. Ja svoje maloljetno dijete ne bih vodila po tv-natjecanjima, nego bih čekala da napuni 18 godina, ali to je izbor tih roditelja. Čudim se izboru dječje pravobraniteljice koja se umjesto stvarnim slučajevima bavi gledanjem tv-programa - britka je Anđa.

Goran Lisica Fox smatra da je pravobraniteljica za djecu preozbiljno shvatila jednu zabavnu emisiju:

- Ja volim djecu, ali onima koji nemaju smisla za pjevanje, a zalutali su na ovaj show, ja to moram i želim reći - kaže Fox.

‘Treba zabraniti ismijavanje djece’

Emisije u kojima se djeca i maloljetnici javno vrijeđaju i ismijavaju za psihologinju Majdu Rijavec su neetične i neprihvatljive. Da se nju pita, ona bi ih zabranila.

- Ne vidim smisla u tome da bilo tko pusti svoje dijete na televiziju i riskira da ga tamo omalovažavaju. Smatram da se tu s jedne strane radi o vrlo ambicioznim roditeljima, te s druge strane o ‘zagriženim’ tinejdžerima s kojima se roditelji jednostavno više ne mogu boriti. U slučaju kad imate 17-godišnjaka kojeg ne možete odgovoriti od nastupa, možda je najbolje pustiti ga da nauči na svojoj koži - savjetuje psihologinja. ( K. Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09