OBJAVA NA TWITTERU

DIPLOMATSKI GAF Ministarstvo vanjskih poslova ispričalo se zbog otkrića vijesti stare nekoliko godina

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsku je u srijedu posjetio kanadski šef diplomacije John Baird, no njegov je posjet na trenutak zasjenio gaf osobe u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) zadužene za komuniciranje putem društvenih mreža.

Naime, u 18:37 na službenom Twitter profilu MVEP-a pojavila se objava sljedećeg sadržaja: 'Kanada ukinula vize građanima RH'. No, ta povoljna vijest za hrvatske građane uopće nije vijest, s obzirom da je kanada vize ukinula još prije nekoliko godina.









Na upit jednog korisnika Twittera iz MVEP-a su odgovorili da je posljednji posjet kanadskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj bio prije šest godina pa su se eto danas spornim tweetom htjeli zahvaliti za potez koji je Kanada povukla koju godinu nakon tog posjeta.

Oko sat i pol kasnije, s korisničkog profila MVEP-a odaslana je nova poruka. 'Ispričavamo se zbog nepreciznog tweeta. Kanada je vize ukinula 2012., a danas smo im, za vrijeme službenog posjeta MVP, zahvalili', napisali su.









Na tu je objavu uslijedilo nekoliko reakcija tviteraša, a prva od njih je imala hashtag 'nedamise', što je aluzija na nedavni gaf na Vladinom službenom Twitter profilu, kada je netko nesmotren objavio tu poruku.

Inače, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić s kanadskim kolegom Johnom Bairdom razgovarala je o jačanju bilateralnih odnosa, posebice na području gospodarstva i energetike, kao i o stanju u susjedstvu te, kako stoji u priopćenju MVEP-a, multilateralnim izazovima.

U zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka, Baird je kazao da je u Hrvatsku doputovao radi jačanja bilateralnih veza i nastavka suradnje u nekim multilateralnim izazovima. "Postoji jedna velika riječ koja se može koristiti za odnose između Hrvatske i Kanade, a to je prilika, prilika za više trgovine, više ulaganja i radnih mjesta i u Hrvatskoj i u Kanadi", kazao je, istaknuvši da je gospodarski rast velik prioritet u Kanadi kao i u Hrvatskoj.

S tim u vezi istaknuo je da se Kanada jako raduje skoroj ratifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini s EU.

EU i Kanada završili su pregovore o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu (CETA) 1. kolovoza ove godine. Sporazum bi trebao biti službeno predstavljen 25. rujna na summitu EU i Kanade u Ottawi. Ratifikacija sporazuma mogla bi potrajati dvije godine.

Ministrica Pusić kazala da je osim o gospodarskoj suradnji riječi bilo i o energetici, kako o hrvatskom energetskom sektoru za koji postoji kanadski interes tako i o energetskoj neovisnosti Europe. Razgovarali su također i o stanju u jugoistočnoj Europi.

Pusić je istaknula da je posjet kanadskog ministra dokaz da je Kanada zainteresirana za jugoistočnu Europu.

"Cilj i vrlo važan sastavni dio hrvatske vanjske politike zadržati je interes i zemalja EU-a i članica NATO-a, ali i drugih svjetskih sila i zemalja za jugoistočnu Europu ili zapadni Balkan, s obzirom na to da u konkurenciji sjeverne Afrike ili južnog Mediterana, Iraka, Sirije i s druge strane zemalja istočnog susjedstva kao što je Ukrajina, postoji opasnost da ona ispade iz fokusa zemalja koje sudjeluju u donošenju važnih odluka", kazala je.

Podsjetivši da u Kanadi živi između sto i dvjesto tisuća ljudi hrvatskog podrijetla, posebice na području Toronta, Baird je kazao da Kanada i Kanađani pozorno prate što se događa u Hrvatskoj i njezinu susjedstvu.

"Drago nam je što Hrvatska ima vodeću ulogu u promicanju euroatlantske integracije. Velik napredak koji je ostvarila ulaskom u NATO i EU je impresivan i jako inspirativan za druge u regiji", kazao je.

"Radujemo se daljnjim razgovorima o tome što možemo učiniti u širenju slobode, sigurnosti i blagostanja u svijetu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34