NOVA PRAVILA

Diplomati potvrdili:Kreditni rejting će se srušiti akose Zakon o radu hitno ne izmijeni

Očuvanje sadašnjeg hrvatskog kreditnog rejtinga izravno ovisi o spremnosti Milanovićeve Vlade i parlamentarne većine da promijeni Zakon o radu!
 Damjan Tadić/CROPIX

Očuvanje sadašnjeg hrvatskog kreditnog rejtinga izravno ovisi o spremnosti Milanovićeve Vlade i parlamentarne većine da promijeni Zakon o radu!

Diplomatski izvori u Zagrebu potvrdili su prekjučer tu informaciju urednicima Jutarnjeg lista.

Agencija Fitch , koja nam je privremeno zadržala sadašnji kreditni rejting, zapravo je kanila Hrvatsku degradirati.

U Fitchu su bili relativno zadovoljni brojkama u proračunu, ali Vladini predstavnici nisu uvjerili Fitchove stručnjake da će se proračun uistinu realizirati.

Nadalje, Vlada nije dovoljno jasno obrazložila svoje daljnje namjere kad je riječ o štednji.

Poslije niza uvjeravanja da će Vlada ipak provesti i oštrije mjere, koje će zajamčiti smanjenu javnu potrošnju, Fitch je zasad odustao od smanjivanja kreditnog rejtinga, pa će svoju novu ocjenu hrvatske kreditne sposobnosti objaviti istodobno s druge dvije agencije, Moody’som i Standard and Poor’som , čiji eksperti uskoro dolaze u našu zemlju.

Kolektivni ugovori

Izmjena Zakona o radu glavni je zahtjev koji kreditne agencije, ali i MMF ustvari postavljaju pred hrvatsku Vladu.

Čvrstoća kolektivnih ugovora, kakvu jamči sadašnji Zakon o radu, predstavlja, prema mišljenju kreditnih agencija, najvažniju prepreku u provedbi famoznih “strukturnih reformi”, koje bi trebale omogućiti značajno jeftiniju državu.

Stranci osobito kritičnom smatraju situaciju u javnim tvrtkama, za koje se drži da imaju previše zaposlenih, s prevelikim povlasticama; broj zaposlenih, kao i njihove povlastice, ne mogu se smanjiti dok je na snazi sadašnji Zakon o radu.

Glavni problem, kada je, dakle, riječ o zaposlenima u državnom sektoru, nije sama državna uprava nego javna poduzeća.

Dužnička situacija

Hrvatskoj je Vladi savršeno jasno da ne smije dopustiti smanjivanje kreditnog rejtinga jer bi se time dodatno otežala ionako više nego složena naša dužnička situacija. Stoga je Vlada, prije desetak dana, čvrsto odlučila pokrenuti brzi proces promjena Zakona o radu.

Sukobi u stranci

Radi se, naravno, o velikoj i teškoj političkoj borbi, koja Vladu može učiniti krajnje nepopularnom i koja možda može izazvati sukobe i u vladajućoj stranci.

Stoga je iznimno važno da Vlada osigura potporu sindikata za promjene u Zakonu o radu kako bi proces promjena prošao što bezbolnije.

Nadalje, jasno je da Vlada mora pokušati osigurati što masovniju javnu potporu za jedan tako težak potez od kojeg je bivša Vlada bila prisiljena odustati.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da su hrvatski građani spremni i podržavaju i oštrije Vladine mjere.Izmjene Zakona o radu mogu se provesti baš na valu takvog raspoloženja, pri čemu Vlada mora, istodobno, iskazati veliku socijalnu osjetljivost.

Napuštanje dosadašnjeg Zakona o radu očigledni je imperativ i dosad najkompleksniji zadatak Vlade Zorana Milanovića .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:44