UPITAN ULAZAK U STROGI GRANIČNI REŽIM

Diplomati EU: Hrvatski put do Schengena neće biti brz

Teško je očekivati ulazak Hrvatske u Schengen prije nego što uđu Bugarska i Rumunjska, iako te države i nakon primanja u EU nisu dovoljno osigurale vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala
Zagreb, 040914.Vlada.Sjednica Vlade RH. Vlada je raspravljala o konacnom prijedlogu izmjena Zakona o sustavu drzavne uprave kojim se umjesto 20 ureda drzavne uprave u zupanijama predlaze ustrojavanje pet ureda koji se osnivaju za podrucje vise zupanija.Na fotografiji: Ranko Ostojic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Prerano je govoriti o ulasku Hrvatske u Schengen jer to ovisi o nekoliko faktora, a okolnosti unutar Europske unije trenutačno nisu povoljne. Tako su u Bruxellesu Jutarnjem listu rekli izvori iz EU, podsjetivši da je sama procedura takva da država koja je u tom procesu mora ispuniti sve kriterije, Europska komisija mora sve to potvrditi, a nakon toga se odluka donosi i u Vijeću.

Krajem listopada je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio kako će Hrvatska biti spremna za ulazak u schengenski prostor do 1. srpnja iduće godine. Naime, 30. listopada je održan sastanak Odbora za koordinaciju i nadzor schengenskog instrumenta. Tom se prigodom, pak, najviše govorilo o nabavi tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice. I premijer Zoran Milanović je još u svibnju izjavio kako je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade u roku od dvije godine formalno aplicirati za članstvo u schengenskoj zoni.

Naši sugovornici u institucijama EU upozoravaju na slučaj Bugarske i Rumunjske, koje su ušle u EU 2007. godine, ali još uvijek nisu u Schengenu, iako su formalno ispunile sve uvjete što je još 2011. potvrdila i Europska komisija.

Suspenzija Schengena

- Mi smo u situaciji kad neke države čak predlažu suspenziju Schengena. Iako Hrvatska nije problematična zemlja što se tiče migracije i prilično dobro nadzire svoje granice, ovakvo raspoloženje u EU ne ide u prilog bilo kakvom brzom proširenju schengenske zone - rekao nam je jedan diplomat EU.

Države koje su najmanje sklone primanju novih članica u Schengen su Nizozemska, Njemačka i Francuska. One su dosad kočile ulazak Bugarske i Rumunjske jer smatraju da te dvije nove članice EU nisu dovoljno osigurale vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a problem je i u zaštiti prava manjina, pogotovo romske.

Prednosti Hrvatske

Dakle, iako su ispunile sve tehničke kriterije, države članice blokiraju članstvo jer dodaju nove uvjete.Hrvatska je za pripremu ulaska u Schengen od EU dobila 120 milijuna eura, a taj novac EU bezuvjetno uplaćuje. Tim novcem Hrvatska modernizira granične prijelaze i opremu za policiju. Iako se u načelu Hrvatska ne bi trebala uspoređivati s Bugarskom i Rumunjskom, ipak u Bruxellesu kažu da bi bilo teško očekivati ulazak Hrvatske u Schengen ako prije toga ne uđu te dvije države. Prema procjenama koje se čuju u Bruxellesu, prednost Hrvatske jest to što se ona nastavlja boriti protiv korupcije i nakon ulaska u EU, što nije bio slučaj s Bugarskom i Rumunjskom, zatim to što EU nad Hrvatskom nema na snazi nikakve mehanizme nadzora iz područja pravosuđa i unutarnjih poslova te što je EU ukinula vizni režim za državljane svih susjednih država koje graniče s Hrvatskom.

Politički stavovi

No, izazov je kontrola teritorijalnih voda koje imaju izlazak na otvoreno more koje može potencijalno biti put za ulazak ilegalnih emigranata na teritorij EU.

Dužina granica Hrvatske, koje su vanjske granice EU, također je razlog zbog kojega će EU biti oštra u ocjenjivanju Hrvatske oko ispunjavanja uvjeta za Schengen.

Kao i u slučaju pristupih pregovora, hrvatski ulazak u Schengen mogao bi biti teži od normalnog i zbog političkih stavova država članica.

NEDOSTAJU NAM JOŠ VOZILA, HELIKOPTERI I AVION ZA NADZOR

Što se tiče tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice, dosad su završeni postupci nabave za ručne prenosive termovizije, termovizije za ugradnju na plovila, detektore CO2, detektore droge i eksploziva, detektore otkucaja srca, endoskope, uređaje za utvrđivanje autentičnosti isprava te uređaje za provjeru isprava s mobilnim umetkom. U tijeku su postupci nabave vozila, plovila, helikoptera i uređaja za noćno promatranje, a u pripremi su i postupci nabave za sustav nadzora državne granice s Crnom Gorom i Republikom Srbijom, nadogradnju sustava za nadzor morske granice te za nabavu aviona za nadzor državne granice na moru i kopnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:25