NAPETI SASTANAK

DIO ZASTUPNIKA MOSTA 'Zašto smo smatrali da Marić nije za ministra financija i zbog čega smo na kraju ipak povukli veto'

Zagreb, 090915.Novinarski dom.Okrugli stol TOP 500 kompanija Srednje Europe na kojem je predstavljena lista 500 najvecih tvrtki u Srednjoj Europi u 2014. odrzan je u Novinarskom domu. Okrugli stol organizirala je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte u suradnji s magazinom Banka.hr.Na fotografiji: Zdravko Maric, Agrokor.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ipak su HDZ i Most kasno sinoć uspjeli postići dogovor da Zdravko Marić bude ministar financija. Naime, jučer kasno poslijepodne dio zastupnika Mosta usprotivio se imenovanju Marića, bivšeg državnog tajnika Ministarstva financija, a sada izvršnog direktora u Agrokoru, na ministarsku funkciju, pa su stavili veto na njegovu kandidaturu.

Nakon toga je u središnjici HDZ-a održan hitan sastanak na kojem su se okupili, kako tvrdi naš izvor, šef HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnik Mosta Božo Petrov i mandatar Tihomir Orešković, a nešto prije 18 sati u stranci su se okupili i neki istaknuti HDZ-ovci. Među ostalim, viđeni su da dolaze u stranku Tomislav Ćorić i Ante Ćorušić. No, oko 22.30, stigle su nove informacije, prema kojima su mostovci ipak povukli veto i dogovorili se s HDZ-om da Marić ipak bude ministar.

Nepoželjna povijest

- Nismo glasali, ali dominantna atmosfera u Mostu, kad se raspravljalo o kandidatima, jest da Zdravko Marić nije dobro rješenje za ministra financija. Zašto? Zato što većina ljudi u Mostu smatra da je “šetanje” menadžera iz kompanija poput Agrokora u državni vrh nepoželjna društvena pojava jer bi se stalno u njegovim odlukama propitivao konflikt interesa i stvara li kao ministar uvjete za poslovanje korporacija a ne države”, objasnio je sinoć jedan mostovac razloge zbog kojih je Božo Petrov u posljednji tren stavio veto na Marićevo ime, iako je tvrdio kako do veta vjerojatno neće doći jer je u pregovore uloženo previše truda i energije.

Izvori blisku Mostu potvrdili su nam da se situacija s pregovorima oko izbora ministara zakomplicirala i “da je ostalo mnogo neriješenih stvari”, koje bi mogle biti nepovoljne za Most. Zbog, kako su rekli, “traženja kompromisa”, jučer navečer nekolicina njih okupila se na sastanku, ali ne u središnjici Mosta, nego na novinarima nepoznatom mjestu. Jedna od neuralgičnih točaka ostao je status Ivana Lovrinovića u budućoj Vladi, kojemu se nudi mjesto čelnog čovjeka Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Naš izvor tvrdi da su smanjeni izgledi i Juri Martinoviću da postane ministar pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:41