VAPAJ RAČANOVE UDOVICE

Dijana Pleština: Mine ne možemo vaditi. Nitko više ne šalje novac

 Luka Gerlanc/CROPIX

Hrvatski centar za razminiranje ostao je bez novca pa se u ovom trenutku mogu očekivati samo još dva manja natječaja.

Općenito, novca više nema, a bojim se da ga i neće biti - kaže novoimenovana predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Dijana Pleština, uz napomenu da ta institucija za ovu godinu ima proračun od 185 milijuna kuna, odnosno samo dva posto manje nego prošle godine.

Uvođenje reda

- I donacije, vanjske i one iz Hrvatske, gotovo su presušile, ljudi nemaju novca. Usto, fokus svjetske javnosti maknuo se s Hrvatske na druge zemlje koje imaju isti problem, poput Afganistana, Iraka, Kambodže... - kaže Pleština, ali dodaje da problem nisu samo presahle donacije. Nakon 12 godina iskustva na poslovima humanitarnog razminiranja, Dijana Pleština pojašnjava:

- U Hrvatski centar za razminiranje treba uvesti red. Nedopustivo je, primjerice, da netko radi isključivo u uredu, a da uz plaću prima i dodatak za rad s minama. Samo zato jer je nekad bio pirotehničar. A to se događa u više slučajeva, kaže Pleština.

Novi suradnici

I u doba najveće besparice uprava HCR-a neobično je raskošna. Primjerice, ravnatelj ima dva zamjenika i čak šest pomoćnika. Prema riječima Dijane Pleštine, vodstvo bi trebalo biti manje i učinkovitije. - Samo na tih nekoliko plaća nešto bi se novca moglo uštedjeti - pojašnjava. Sve su to problemi s kojima će se već ovoga tjedna morati suočiti tek imenovani UV HCR-a na prvoj sjednici. Tamo će biti i pet članova koje je za suradnike Vladi predložila Pleština. To su Neven Budak, Goran Granić, Gordana Kovačević, Goran Radman i Davor Bruketa koji će primati 2000 kuna mjesečno. - To nisu moji kumovi ili prijatelji. Vodila su me dva kriterija- da se radi o uglednim ljudima bez repova iz prošlosti i da mogu svojim sposobnostima, znanjem i iskustvom pridonijeti reformi protuminskog sustava.

Razminiranje je ulaganje, ne trošak

Prema Ottawskoj konvenciji, Hrvatska bi za sedam godina trebala biti potpuno očišćena od mina. I to je već drugi rok, prvi je prošao 1. ožujka 2009. Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje, Dijana Pleština, smatra da se i s financijskim nedaćama s kakvima se suočavaju rok 1. ožujka 2019. može ostvariti.

- Ne mogu tvrditi da ćemo uspjeti, previše se zaostajalo svih ovih godina kada nije bilo teško kao sada, ali smatram da je rok dostižan. Ova je Vlada jasno dala do znanja da uzima razminiranje kao investiciju u razvoj zemlje.

Razminiranje nije trošak, to je ulaganje - što se više za to izdvoji, više će se površina moći ekonomski iskoristiti - zaključuje Pleština i najavljuje da iz HCR-a nitko neće otići samo zato jer je došao s drugom političkom opcijom:

- Ako je netko i došao uz pomoć ove ili one političke opcije, ali dobro radi, sigurno se ne mora bojati za svoje radno mjesto. Ali oni koji ne rade dobro ili ne rade dovoljno, za njih ne može biti mjesta, došli oni preko politike ili javnih natječaja. Vremena za nerad više nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:31