VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao alarme za opasno vrijeme, moguće su poplave; A onda za vikend - velika promjena

Izdano je narančasto upozorenje za Kvarner i Velebitski kanal zbog jakog vjetra, a za Splitsku regiju zbog jake kiše

Kiša u Splitu

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Iako se vrijeme malo smirilo, kiše se još nismo riješili.

Tako DHMZ za četvrtak za Hrvatsku prognozira umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega.

U Dalmaciji izraženi pljuskovi s grmljavinom i obilna oborina. Sunčana razdoblja većinom na sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare olujna, a prema jugu istočni vjetar i jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 24 °C, u gorskoj Hrvatskoj niža.

Što se Zagreba tiče, bit će umjereno do pretežno oblačno. Povremeno može pasti malo kiše, uglavnom popodne i navečer. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 22 °C.

DHMZ je za danas izdao narančasto upozorenje za Kvarner i Velebitski kanal zbog jakog vjetra. Puhat će pojačana i jaka, mjestimice vrlo jaka bura, osobito tijekom noći i jutra te ponovno navečer. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Narančasto upozorenje izdano je i za splitsku regiju ali zbog kiše i grmljavinskog nevremena. Lokalno će biti obilne kiša te su moguće urbane i bujične poplave, osobito na jugu, a mogući su i izraženi pljuskovi s grmljavinom.

image

Narančasti meteoalarm

DHMZ

U petak više sunca

Sutra, u petak, kontinentalni dio Hrvatske vidjet će više sunca, no jug Hrvatske i dalje očekuje obilna kiša.

Bit će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice malo kiše uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u Dalmaciji gdje će još u noći i ujutro lokalno, prema južnim otocima, biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare olujna, poslijepodne malo slabi, a u Dalmaciji prolazno sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C, malo niža u gorskoj Hrvatskoj.

Što se zagrebačkog područja tiče, bit će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, no na širem području grada, još uglavnom tijekom noći i jutra, može pasti malo kiše. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 14, a najviša dnevna od 21 do 23 °C.

Jedino narančasto upozorenje izdano za petak odnosi se na Velebitski kanal, i to zbog bure.

Što nas čeka za vikend?

"U nastavku tjedna na kopnu sve rjeđe kiša - još će je biti uglavnom u petak na oblačnijem zapadu, a za vikend sve više sunčanog vremena. Sjeveroistočni i istočni vjetar postupno će oslabjeti. Jutarnja temperatura u blagom padu, a dnevna u porastu. Ujutro može biti i magle.

Mnogima ugodno toplo i na Jadranu, osobito tijekom vikenda, kad će prevladavati sunčano", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

image

Prognoza za nedjelju

Dhmz/
image

Prognoza za subotu

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:35