POROD NA TRAJEKTU

DETALJNI NOĆNE DRAME USRED MORA Zapovjednik broda: 'Bio je to još jedan dan u uredu...’

Svima nam je drago da je sve dobro prošlo, kaže zapovjednik broda Kornati Saša Radić
 Davor Žunić/CROPIX

Jadrolinija je u noći sa subote na nedjelju dobila svog najmlađeg putnika - na poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje njihov novi trajekt Kornati izvanrednom je plovidbom prebacio trudnicu iz luke Merag na Cresu u luku Valbiska na Krku. Iako vožnja traje svega 25 minuta, djevojčici se očito jako žurilo i nije mogla pričekati dolazak u riječko rodilište.

Mirno more

- Noćili smo u Mergu i oko 2.45 sati dobili zapovjedni poziv te nam je rečeno da vozilo Hitne pomoći prevozi trudnicu koju treba prebaciti na kopno. Stigli su oko 3.45, rekli su da je žena počela rađati i tražili su da se požurimo. Brod je isplovio i pristao u Valbisku u 4.10 sati. More je bilo mirno, vjetar slab, ništa specijalno. Nakon što smo pristali, saznali smo da je rođena djevojčica - kaže zapovjednik Kornata Saša Radić. Hitan medicinski transport je, zahvaljujući uspješnoj koordinaciji svih sudionika, završio na najsretniji način.

- Otac se vrtio oko vozila Hitne pomoći. Bio je zbunjen i lud od sreće. Nije bilo nikakvog slavlja, sve je skupa trajalo vrlo kratko. Posada im je čestitala i svima nam je bilo drago da je sve dobro prošlo. Ja se nisam ni spuštao sa zapovjednog mosta kako im ne bih smetao - kaže zapovjednik Radić koji plovi već 18 godina, a ovo mu je prvi porod na brodu.

- Hitni medicinski transporti nisu rijetkost, za to smo uvijek spremni i puno smo ih puta imali, ali ovo je drugačije i sve nas jako veseli sretan završetak u ovom slučaju - kaže Radić.

Iscrpljena majka

Po dolasku u Valbisku majka je s kćerkom prebačena u rodilište riječkog KBC-a, a kako smo doznali, porod je prošao u najboljem mogućem redu i obje se dobro osjećaju. Majka je bila iscrpljena i nije bila raspoložena za razgovor te je zamolila za anonimnost. Zapovjednik Kornata Saša Radić je, pak, nakon burne noći ponovo normalno i sinoć radio svoju regularnu smjenu. Kada se probudio za posao, doznao je da je u međuvremenu postao medijska zvijezda.

- Nije to bilo ništa specijalno. Samo ‘još jedan dan u uredu’ - skroman je zapovjednik Kornata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:18