KONZULTACIJE

DETALJI NEUGODNOG SASTANKA NA PANTOVČAKU 'Milanović je predsjednici upadao u riječ, stalno joj se obraćajući s ‘ti’!'

 Davor Pongračić/EPH

Prvi i zadnji put s Milanovićem za istim stolom. Način na koji se Milanović ponaša na sastanku i bezobrazan odnos prema sugovornicima, a pogotovo predsjednici RH, nisam doživio ni u kvartovskim kafićima na svojoj Peščenici.

Prestrašno!!”, napisao je nakon sastanka na Pantovčaku Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a AS, na svom Facebook profilu.

Tepeša je, kako nam je pojasnio, zgrozilo nekoliko elemenata u nastupu predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića.

Tripartitna Vlada

- Predsjednica nas je pozvala na sastanak, a on nije izdržao ni da održi uvodno slovo, nego joj je već počeo upadati u riječ - rekao je Tepeš koji je šokiran i time što se Milanović predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović obraća sa “ti”. - Možda se oni znaju otprije i otprije su na ‘ti’, ali smatram da je neumjesno tako se obraćati predsjednici države na službenom sastanku - kaže naš sugovornik koji Milanovića optužuje i da je pokušao svima nametnuti svoj stav te da je imputirao drugim govornicima nešto što nisu izrekli.

Na pitanje što je uopće bila tema sastanka, Tepeš odgovara da je predsjednica prvo pitala kako stoje s potpisima za mandatara, a onda ju je zanimala mogućnost formiranja tripartitne Vlade. Kaže da je Milanović odmah rekao da nastavak konzultacija u utorak nema smisla, a tvrdi da je takav stav želio nametnuti svima, uključujući članove Domoljubne koalicije.

Tepeš otkriva da su i ostali članovi koalicije Hrvatska raste uzimali riječ. Govorila je Vesna Pusić koja je nastojala staviti do znanja da bi bilo dobro izaći iz ove situacije i formirati vlast. Hrelja je, kaže, inzistirao na tome da bi bilo u redu kada bi se predstavnici Mosta pojedinačno izjašnjavali o tome kome će dati podršku o formiranju vlasti. - Milanović je, međutim, svemu dao ton, bio je destruktivan od samog počekta. To nije stvar temperamenta, nego kućnog odgoja. Bio sam na svakakvim sastancima, ali ovo nisam doživio - kaže predsjednik HSP-a AS.

O sadržaju sastanka još je rekao da se koalicija Hrvatska raste više referirala na ustavne stručnjake koji su bili prije njih na sastanku s predsjednicom, nego na temu zbog koje su pozvani. Njegov je dojam da bi predsjednicu željeli maknuti iz postizbornog procesa.

Gospodar situacije

A ustavni stručnjaci su zaključili da je predsjednica apsolutni “gospodar” trenutne situacije, odnosno da bez 76 potpisa ne mora imenovati mandatara, nego može raspisati nove izbore i imenovati novu nestranačku Vladu. No, za razliku od dosadašnjih tumačenja nekih profesora ustavnog prava koji su jučer prije podne savjetovali predsjednicu - da Josip Leko kao predsjedavajući može samo nastaviti konstituirajuću sjednicu Sabora, sada su svi pri stavu da nastavak sjednice treba sazvati predsjednica države.

Kako će se SDP odnositi prema tome stajalištu, nismo doznali. Neslužbeni stavovi utjecajnijih članova stranke su da bi Leko trebao vidjeti ima li većinu zastupnika (njih 76) koji bi podržali novog predsjednika Sabora i onda sazvati nastavak sjednice bez obzira na to tko o tome što mislio. - Zastupnicima treba poslati telegrame s informacijom kada se sjednica nastavlja. Bitno je da se na nju odazove dovoljno zastupnika da imamo kvorum, a većina od njih može izabrati novog predsjednika Sabora - kaže naš sugovornik. Naime, da bi Sabor glasao o predsjedniku, bitno je da dođe većina, dakle 76 zastupnika, a većina od njih, dakle 39, može izabrati novog šefa parlamenta. Na pitanje što ako bi netko osporavao takvu sjednicu Sabora, naš sugovornik odgovara da postoji procedura po kojoj se izabrani predsjednik parlamenta može opozvati i izabrati novi.

Tumačenje Ustava

U SDP-u su i dalje pri stavu da će se oko tumačenja Ustava u odnosu na ovlasti predsjednice da određuje mandatara, raspisuje izbore, formira nestranačku Vladu, pa čak i saziva Sabor na nastavak konstituirajuće sjednice, obratiti Ustavnom sudu, čije je mišljenje jedino obvezujuće. No, kada će to biti i kojim konkretnim povodom, nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:15