DRAMATIČAN SLUČAJ

DEBELJAK 'Ovo je povijesni dan za škver, i za gospodarstvo! 2000 radnika obranili smo od huligana'

Brodosplit gradi dva broda za vlastitu flotu, koju će nakon toga dati u čarter drugim kompanijama
Split, 171013.Brodogradiliste Brodosplit.Radinci splitskog skvera okupili su se jutros ispred upravne zgrade Brodosplita u prosvjedu zbog isplate umanjenih placa i neisplacenih stimulacija. Na fotografiji: vlasnik skvera Tomislav Debeljak obraca se radnicima ispred upravne zgrade Brodosplita.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

SPLIT - Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak izvijestio je da su danas potpisali ugovor za gradnju dvaju brodova za vlastitu flotu te je poručio kako neće razgovarati s onima koji su se ovih dana ponašali nasilno.

"Danas je povijesni dan za škver, a možda i za hrvatsko gospodarstvo jer smo uspjeli oko 2000 radnika obraniti od huligana koji su upali unutra", izjavio je Debeljak na konferenciji za novinare izvješćujući o potpisivanju ugovora o gradnji dvaju brodova.

"Radi se o kontejnerskim brodovima koje pogone LNG motori, a u svijetu je dosad napravljen samo jedan takav brod. Vrijednost tih dvaju brodova je gotovo 100 milijuna eura", rekao je Debeljak, koji je novinarima objasnio da ta dva broda Brodosplit gradi za vlastitu flotu, što je njegova obveza u sklopu restrukturiranja. Ta se flota nakon toga daje u čarter drugim kompanijama, rekao je.

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto je neke prosvjednike u Brodosplitu nazvao teroristima, Debeljak je je najprije rekao kako su to provokativna pitanja „da bi imali veću čitanost“, a zatim je ustvrdio kako nikoga u svojim izjavama nije označio teroristom.

'Pozitivni' radnici

"Ja sam rekao da se u svijetu s nasilnicima i teroristima ne pregovara, pregledao sam dva-tri puta tu snimku", rekao je Debeljak o svojoj sinoćnoj izjavi u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o najnovijim teškoćama u Brodosplitu.

Više je puta istaknuo kako se on usredotočio na Brodosplit i "svoje radnike", a za radnike koji su danas ostali na ulazu rekao je: "Nisu to naši radnici, to su ljudi koji su vani, a takvi su, po meni, huligani."

"Oni koji su dobili suspenziju mogu se žaliti zbog toga, a suspenzija se može pretvoriti u povratak na posao, ali i u otkaz", rekao je Debeljak, koji je izjavio i da u Brodosplitu ima "2000 pozitivnih radnika" koji žele raditi.

Na pitanje je li spreman na kompromis i može li postupiti po ugledu na premijera Milanovića, koji je najprije odbijao razgovor s dijelom branitelja o prevladavanju teškoća u Vukovaru zbog ćiriličnih natpisa, a zatim je popustio i jučer održao sastanak koji pridonosi popuštanju napetosti u Vukovaru, Debeljak je odgovorio kako je on gospodarstvenik koji se mora brinuti o "svojim radnicima".

'U sadašnjem Brodosplitu nema sindikata'

"Nisam plaćen da razgovaram s nekim nasilnicima. Ja praštam, ali moram biti čvrst - kada se žene izbacuje iz ureda, neću popustiti nikad u životu", rekao je Debeljak i dodao kako bi se na posao moglo vratiti 80 prosvjednika.

Izjavio je da "u sadašnjem Brodosplitu nema sindikata" jer nikada nije stigao službeni dopis ni od jednog sindikata u kojem bi bilo navedeno koliko u toj tvrtki ima članova.

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića da kupac Brodosplita krši kupoprodajni ugovor jer, po Matijaševiću, ne poštuje kolektivni ugovor do njegovih mogućih izmjena ili potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, Debeljak je ustvrdio kako to "nigdje ne piše".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:37