IZBORI

Davor Butković: Josipović jedini sigurni kandidat za završnicu

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Rezultati istraživanja javnog mišljenja rijetko su se kada toliko podudarali kao na početku ovogodišnje predsjedničke utrke.

U velikoj terenskoj anketi za Jutarnji list Ivo Josipović s dvanaest postotnih poena vodi ispred Milana Bandića. U Pulsovoj anketi za Novu TV Bandićev je zaostatak gotovo jednak. Aktualni Globus donosi ankete što su ih naručili SDP i Bandićev stožer: rezultat je opet isti, vrti se oko desetak posto prednosti za Josipovića.

Gotovo identični rezultati svih istraživanja javnog mišljenja ukazuju na tri važne činjenice.

Prvo, Ivo Josipović zasad je jedini sigurni sudionik drugog izbornog kruga.

Drugo, u Bandićevoj je kampanji izostao efekt velikog praska.

Milan Bandić pretpostavljao je da će njegove brojke skočiti nakon što naposljetku objavi kandidaturu. U jednoj od manje citiranih anketa, zagrebačke franšize tvrtke Totusopinion, te su brojke uistinu skočile, ali s minijaturnih 4,8, na još slabih 9 posto.

U drugim, citiranijim i utjecajnijim anketama, Bandićevo pomalo cirkusko objavljivanje kandidature na Sljemenu nije izazvalo nikakav učinak.

Treće, sada se čini da je Nadan Vidošević najozbiljniji Bandićev protukandidat za drugi krug.

Sve ove tri činjenice mogu se lako objasniti.

SDP ima relativno čvrsto biračko tijelo, koje glasuje za svog kandidata.

Svatko tko je mislio da će se SDP-ovi birači podijeliti između Josipovića i Bandića, očito je pogrešno računao: Milan Bandić već dugo nema mnogo veze sa Socijaldemokratskom strankom.

Nadalje, Josipović je svojim profilom pristojnog predsjednika (a u Hrvatskoj su pristojni političari, nažalost, rijetkost) vjerojatno privukao i dio glasača izvan SDP-ova korpusa.

Kada je, pak, riječ o Bandiću, njegove se šanse, lošem startu usprkos, nipošto ne smiju podcijeniti.

Prije svega zbog Bandićeve iznimne energije: Bandić će učiniti sve da ne bi izgubio, osobito u prvom krugu, jer bi to značilo i kraj njegove političke karijere i njegov osobni debakl.

Osim toga, Milan Bandić raspolaže s najviše novca i s najsnažnijim planom za kampanju.

S druge, pak, strane, Bandić se može naći u ozbiljnim problemima u kasnijoj fazi predsjedničkih debata, kada se bude razgovaralo o relevantnim političkim pitanjima.

Bandić, za razliku od, primjerice, Stipe Mesića, nije dobar komunikator, osobito ne u duelima. Svatko tko se želi upustiti u istraživanje Bandićeve prošlosti na YouTubeu, može pronaći više primjera kada zagrebački gradonačelnik, umjesto argumentima, razgovara osobnim uvredama i prijetnjama.

Nadan Vidošević sada se čini kao glavni Bandićev konkurent za ulazak u drugi krug.

Vidošević je u gotovo svim anketama treći, i to sa samo postotkom ili dva zaostatka iza Bandića.

Međutim, ovdje ne smijemo podcijeniti Andriju Hebranga.

Dr. Hebrang definitivno nije dobar kandidat za predsjednika Republike. Ako je Ivo Sanader, u vrijeme kada je napuštao politiku, doista odredio Hebranga kao HDZ-ova kandidata, tu se radi o još jednom iz niza recentnih Sanaderovih poteza koji su dugoročno naštetili Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Ali, HDZ ima vrlo brojno i vrlo disciplinirano biračko tijelo, tako da je sasvim moguće da Andrija Hebrang oduzme glasove Bandiću i Vidoševiću, drugoj dvojici jakih kandidata s desnice.

Uostalom, HDZ-ovi aktivisti već tjednima protiv Vidoševića vode nemilosrdan internetski rat.

Predsjednički sukob na desnici, u koji se uključio i Dragan Primorac, koji u istraživanju agencije Mediana za Jutarnji list čak vodi ispred Andrije Hebranga, olakšava položaj Ivi Josipoviću, koji na ljevici nema ozbiljnog konkurenta.

Sama Vesna Pusić vrlo dobro zna da ne može postati predsjednica.

Prema svim dosad objavljenim istraživanjima, jasno je da će u drugi krug ući Ivo Josipović, koji će se ondje suprotstaviti Milanu Bandiću, Nadanu Vidoševiću ili Andriji Hebrangu.

Josipović, kažu istraživanja, u drugom krugu dobiva svakog od te trojice suparnika.

Neki analitičari misle da bi Vidošević mogao biti najsnažniji Josipovićev protivnik, naprosto zato što bi on mogao okupiti najveći broj glasova s desnice; radi se o glasovima onih birača kojima je Bandić neprihvatljiv zbog dugog esdepeovskog staža, a Hebrang im je neprihvatljiv kao osoba.

Takva procjena zvuči logično. No, s obzirom na trenutnu HDZ-ovu kampanju protiv Vidoševića, kako da se HDZ-ove birače uvjeri da u drugom krugu masovno glasuju za čovjeka kojeg sam HDZ trenutno proglašava kriminalcem i privatizacijskim profiterom?

Iako se sada čini da bi Ivo Josipović naprosto morao biti izabran za trećeg hrvatskog predsjednika, definitivno je prerano za bilo kakve zaključke.

Uoči predsjedničkih izbora 2000. godine, glasači su bili podijeljeni između Dražena Budiše i Mate Granića, a pobijedio je Stipe Mesić.

Nesporno je da niti jedan od aktualnih kandidata nema ni Mesićev politički talent, ni Mesićev komunikacijski dar.

Usprkos tome, Hrvatska definitivno nije zemlja u kojoj se, na temelju istraživanja provedenih četrdesetak dana uoči izbora, treba kladiti na glavnog favorita za budućeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26