EKSKLUZIVNO

Datum zaključenja pregovora nismo dobili, lipanj je propao?

Ekskluzivno: Jutarnji list dobio uvid o Izvještaj Europske komisije

Hrvatska je napravila znatan (“considerable”) napredak u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu, stoji u nacrtu privremenog izvještaja Europske u koji je Jutarnji list ekskluzivno imao uvid uoči njegovog usvajanja na današnjem sastanku. Europska komisija usvajanje izvještaja najavljivala je za 11. ožujka, ali s njima je odlučila izaći tjedan dana ranije.

Iako se u izvješću navodi da je Hrvatska napravila znatan napredak, dokument ne potvrđuje da je hrvatska mjerila u potpunosti ispunila te da pregovore može zaključiti u lipnju, što je inače cilj, ne samo Hrvatske, već i mađarskog predsjedništva EU i Europskog parlamenta.

Izvješće na više od pet stranica nabraja što je Hrvatska učinila, koji su nedostaci i što treba napraviti u nastavku, kako bi Komisija bila u stanju potvrditi da su ispunjena sva mjerila i da se poglavlje o pravosuđu može zaključiti. Među nedostacima na kojima Hrvatska mora više učiniti kako bi ispunila sva mjerila su i konkretni napredak u zbrinjavanju izbjeglica, veći napredak u suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima, gdje se traži i jačanje kapaciteta za procesuiranje većeg broja predmeta, te napredak prema većem zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama. U mnogim poglavljima u kojima je Hrvatska napravila značajan napredak, kao što su procesuiranje slučajeva korupcije na visokoj razini, od Hrvatske se zahtijeva nastavak napora i veći broj sudskih odluka.

Zanimljivo je da Europska komisija do posljednjeg časa nacrt ovog izvještaja nije dala niti državama članicama. Diplomati iz pojedinih država članica, koji su također uspjeli vidjeti nacrt izvještaja, su različito tumačili njegov sadržaj. Većina njih smatra da ovaj sadržaj čini zaključenje pregovora u lipnju neizglednim jer izvještaj, bez obzira na napredak koji priznaje, ne daje zeleno svjetlo za zaključenje tog poglavlja. No, kako je priroda ovog izvještaja “privremena”, moguće je da, ukoliko Hrvatska poveća svoje napore u sljedeća dva mjeseca, Komisija ponovno izvijesti države članice da je Hrvatska ispunila mjerila, i poglavlje se može još uvijek zatvoriti.

“Izvještaj nije dovojno dobar da bismo sada mogli utvrditi datum za zatvaranje poglavlja u lipnju. No, ovaj izvještaj to ne isključuje. Sada ćemo nastaviti konzultacije između država članica , a Hrvatska se mora usredotočiti na dodatne napore kako bi što prije dovršila preostali dio posla” rekao je jedan diplomat koji procjenjuje da je zaključenje pregovora izglednije u rujnu, a potpisivanje Pristupnog ugovora u prosincu ove godine. Jedan drugi diplomat kaže kako je namjerno ostavljena mogućnost da Hrvatska vjeruje kako još uvijek može zaključiti pregovore u lipnju.

“Da smo rekli kako je zaključenje moguće u lipnju, Hrvatska bi mislila da je sve gotovo i ništa ne bi radila. Da smo rekli da lipanj otpada, Hrvatska bi također popustila u ispunjavanju mjerila” rekao nam je jedan drugi diplomat.

Izbori nakon zaključenja pregovora

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Swoboda rekao je Jutarnjem listu da bi Hrvatska najprije trebala zaključiti pristupne pregovore s Europskom Unijom, a tek onda zakazati izbore. “Ne govorim to kao pristalica oporbe ili Vlade, jednostavno bi bila šteta da se nešto kao što su izbori sada uplete u proces zaključenja pregovora s EU” kazao je Swoboda, inače zastupnik socijalista u Europskom parlamentu. U EU, iako se ne žele miješati u unutarnje stvari, procjenjuju da bi se, ukoliko se zaključenje pregovora odgodi za jesen, a Pristupni ugovor potpiše u prosincu, referendum održao uoči Božića, a izbori početkom 2012. godine.

- Jedino što očekujemo jest to da izbori i referendum za EU ne budu isti dan - kazao nam je jedan visoki dužnosnik EU.

Što moramo popraviti

• konkretni napredak u zbrinjavanju izbjeglica

• veći napredak u suđenjima za ratne zločine

• zaposliti više pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama

• više sudskih presuda u proceusiranju slučajeva korupcije

Diplomatske interpretacije

1. zaključenje pregovora u lipnju je neizgledno jer izvještaj Komisije ne daje zeleno svjetlo za zaključenje tog poglavlja o pravosuđu

2. moguće je da, ukoliko Hrvatska poveća svoje napore u sljedeća dva mjeseca, Komisija ponovno izvijesti države članice da je Hrvatska ispunila mjerila

3. Da smo rekli kako je zaključenje moguće u lipnju, Hrvatska bi mislila da je sve gotovo i ništa ne bi radila. Da smo rekli da lipanj otpada, Hrvatska bi također popustila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:01